Пекин няма да одобри смяната на собствеността, с което бъдещето на приложението остава под въпрос

Идва краят на “ТикТок”, след като миналата сряда американският президент Джо Байдън подписа указ, с който обнародва нов закон, забраняващ на приложението да работи на територията на САЩ. С това близо 170 млн. юзъри ще изгубят достъп до мрежата, която през последните седем години промени дигиталния свят и беляза културното развитие на поколението Z.

Миналата седмица американския Конгрес прие законопроекта като част от широк пакет за чуждестранна помощ, предназначен за подкрепа на Украйна и Израел. Това е най-сериозният риск за “ТикТок”, откакто през 2020 г. бившият държавен глава Доналд Тръмп се опита да направи същото, но без успех.

Въпреки това забраната няма да влезе в сила веднага. Всъщност тя може да бъде избегната при определени условия. Компанията - собственик на приложението, китайският стартъп ByteDance, има срок от една година да продаде продукта си на американски инвеститор. В случай, че сделката за продажбата изисква повече време, се предвижда Белият дом да отпусне допълнителни 90 дни, за да може тя да бъде финализирана. Ако ByteDance успее да постигне това, “ТикТок” ще продължи работата си на територията на Щатите, ако ли не, ще трябва да се сбогува с американския пазар.

Изглежда обаче, че прехвърлянето на собствеността над социалната мрежа е поставено пред свършен факт, защото за да се случи то,

е нужно одобрението на Китай,

който многократно е заявявал, че ще се противопостави на подобни действия, които заплашват да застанат на пътя му за изграждане на влияние в сферата на информационните технологии по света. Комунистическата държава дори преразгледа правилата си за контрол на износа, за да може да блокира продажбата по съображения, свързани с националната сигурност.

“Принудителната продажба на “ТикТок” в САЩ е равносилна на понижаване на рейтинга на приложението, тъй като китайското правителство няма да одобри продажбата на алгоритмите му. Ако то бъде принудено да спре да работи там, перспективите на ByteDance в други предимно либерални демокрации ще бъдат подложени на още по-голям натиск”, казва Алекс Капри, научен сътрудник във фондация “Хинрих” и преподавател в Бизнес училището към Националния университет на Сингапур.

Ако Пекин не позволи на ByteDance да се откаже от алгоритъма на “ТикТок”, той може направо да блокира продажбата. Има друг вариант, при който може да я разреши, но без доходоносния алгоритъм, а той е в основата на популярността на приложението.

Забрана в САЩ или по-малко мощна версия на “ТикТок” би била

неочаквано предимство за “Ютюб”, “Гугъл”, “Инстаграм

и други конкурентни американски компании, тъй като много от клиентите на платформата може да се откажат от нея, казва Капри. Това ще бъде и сериозен удар по глобалните амбиции на ByteDance.

“Това ще означава край на експанзията на дружеството, тъй като би било знак, че китайската държава цени сигурността на алгоритъма на продукта повече от оцеляването на продавача. Последиците са, че идеологическата борба, която се води в дигиталния свят, ще стане по-интензивна”, смята Ричард Уиндзор, анализатор на технологичната индустрия и основател на американската изследователска компания Radio Free Mobile.

Забраната на “ТикТок” вероятно

ще ускори разделянето на световния технологичен пейзаж

на два блока - единият съсредоточен в САЩ, а дргуият в Китай.

“Мярката срещу китайското приложение в САЩ е още една стъпка към раздвоение не само на платформената икономика между китайските и западните приложения, но и в по-широк план към раздвоение на целия глобален технологичен пейзаж. Това включва всичко - от това кой притежава и управлява центровете за данни, през космическите интернет сателити, до подводните кабели и разбира се, полупроводниците”, предупреждава Капри.

Причините, поради които се стигна до тази ситуация, сa доста. От много време американските законодатели имат подозрения за връзките на приложението за споделяне на видеоклипове с Китай и се опитват да го регулират, въпреки че предишните опити за това са били неуспешни. Официални представители на САЩ неведнъж са предупреждавали, че “ТикТок” застрашава националната сигурност, тъй като китайското правителство може да го използва, за да шпионира американците, или да го въоръжи, за да влияе тайно на обществеността, като засилва или потиска определено съдържание.

Според тях загрижеността е оправдана, тъй като китайските закони за национална сигурност изискват от тамошните компании да сътрудничат при събирането на разузнавателна информация. През март директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред членовете на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, че Пекин може да компрометира устройствата на американците през софтуерите на “ТикТок”.

“Това приложение е шпионски балон в устройствата на нашите граждани, който се използва за наблюдение и злоупотреба с личната им информация”, заяви републиканецът от Тексас Майкъл Маккол, който председателства Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

По време на специални класифицирани брифинги законотворците във Вашингтон са научили как реки от данни се събират и споделят по начини, които не са добре съгласувани с интересите на американската сигурност и могат да бъдат използвани за изнудване на политици или журналисти.

Сенатор Марко Рубио от Флорида, водещият републиканец в сенатската комисия по разузнаването, заяви миналия месец, че

китайското правителство има възможност да влияе

на “много млади хора”, защото те използват “ТикТоК” като основен източник на новини.

Още миналата година Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС - трите най-важни органа на блока, забраниха “ТикТок” да бъде ползван на работните устройства на служителите си, като се позоваха на опасения, свързани с киберсигурността. Също така ЕС започна проверка на новата подверсия на платформата - “ТикТокЛайт”, и заплаши да спре пристрастяващата функция в нея. Тя възнаграждава потребителите за гледане и харесване на видеоклипове, което според европейските власти е опасно за здравето на децата.

“Лайт” се появи във Франция и Испания през март, като позволява на потребителите на възраст над 18 години да печелят точки, които могат да се обменят за стоки като ваучери или карти за подаръци чрез програмата за награди на апликацията. В изявление от понеделник Европейската комисия заяви, че има опасения относно “рисковете от сериозно увреждане на психичното здраве на потребителите”, включително на непълнолетните.

“ТикТокЛайт” заема по-малко памет в смартфона и е направен така, че да работи при по-бавна интернет връзка.