Сори Нотариуси и Джуджета влияят на това инфлацията у нас да е по-висока от от тази в Еврозоната. У нас е 3,2 % при средно за Еврозоната 2,4 на сто, коментираха пред Нова тв икономисти. 

Такива групи като на Мартин Божанов-Нотариуса и кръгът Осемте джуджета около Петьо Петров генерират приходи в сивата икономика. Това също влияе на цените, обясни тезата си банкерът Левон Хампарцумян. 

Булгаргаз продава по-скъпо, отколкото в Еврозоната. Причината е, че догонваме Европа, обясни Лъзезср Богданов от Центъра за пазарна икономика.  Даде и пример как държавата не се намесва ефективно. "КЗК прави 2 години анализ за цената на олио, накрая установи, че горе долу върви с цената на слънчогледа. Не ми е ясно защо им отне толкова време", посочи той. Млечните продукти също били по-скъпи у нас.

Все пак отчетоха, че държавата няма как дългосрочно да се намеси. Унгария опитала и има най-високия ръст на цените в Европа в последните 2 години. Италия, която има само 1,2% инфлация пък освен че нямала ръст на цените, нямала увеличение и на заплатите.

Ако бяхме в Еврозоната, това нямаше да повлияе на цените, посочи Богданов. И добави, че основната причина за високата инфлация у нас е заради догонване на пазара в Европа.