“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г., когато ръководството току-що бе поето от Рем Вяхирев, който успя да стабилизира финансите.

Приходите на “Газпром” са свити наполовина през 2023 г. спрямо предходната, съобщи агенция “Блумбърг”, позовавайки се на финансовия отчет. Акциите поевтиняха с 4,4% веднага след съобщението.

Приходите от продажби на синьо гориво са намалели с 40% заради ограничаването на доставките за Европа, която преди беше най-големият купувач на руски газ, се посочва в отчета.

Другите фактори са по-топлото време тази зима, слабото търсене и фактът, че всички хранилища в Европа бяха пълни почти 100% за първи път от години насам.

Въпреки че “Газпром” продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски държави, през миналата година потоците му към Европа са намалели до най-ниското ниво от началото на 70-те години на миналия век. Тогава обаче почти не е съществувала инфраструктура, която да доставя руско гориво в Европа.

Тази година Руската федерация, която е основен акционер в “Газпром”, очаква доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г., се казва още в отчета.

Според експерти на “Блумбърг” обаче дори и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната срещу Украйна “Газпром” поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. По-късно ЕК препоръча на членовете си да се въздържат от удължаване на договорите с “Газпром”.