За 2023 г. "Газпром" отчита според международните счетоводно-финансови стандарти загуба от 6.7 милиарда долара. Година преди това руският газов монополист отчете печалба от 13.4 милиарда долара.

Приходите на "Газпром" са се съкратили с 27% в сравнение с 2022 г. Приходите специално на газовия бизнес в концерна е паднал с 43%, на петролния с 4%, а на електроенергийния се е увеличил с 9%.

Това е резултат от намаляването на търговията с газ в Европа, която до началото на руското нахлуване в Украйна беше основният пазар на компанията. Както съобщава The Moscow Times, миналата година "Газпром" е експортирал само 69 милиарда куб. м газ - това е най-ниският обем от 1985 г. При това доставките за Европа са паднали до нивото на втората половина на 70-те години - 28 милиарда куб.м.

"Газпром" за трети път в историята си отбелязва загуби - с отрицателно салдо завършва 1988 г., когато Русия обявява фалит, и 2020 г., когато пандемията свали търсенето на газ и цените, съобщава "Сега".

През декември 2023 г. зам.шефът на "Газпром" Фамил Садигов заяви, че компанията очаква "стабилни финансови резултати". Той твърдеше, че въпреки падането на цените и експортните обеми на газа, за 2023 г. "Газпром" трябва да получи 4.3 млрд. долара печалба от продажбата на газ и 37 млрд. от другата дейност на концерна.