Причината е в специалната връзка ръка-мозък

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Да излееш чувствата си върху белия лист не е само поетична фраза. Психологическите изследвания доказват, че писането наистина помага да се овладеят емоциите и да се свали безпокойството.

Когато човек има проблем, провалил се е в нещо или е изправен пред важен избор, изпитва тревога. А тя променя мозъка. Едно от най-характерните последствия е силният песимизъм - всичко изглежда по-лошо, отколкото е всъщност. Това пречи за реална преценка на ситуацията и води до неправилни решения.

Най-честа е негативността, свързана с грешки, но тя може да бъде намалена с няколко минути писане, казва Ханс Шрьодер, доктор по клинична психология в Университета на Мичиган. 

Той представя резултатите от свое изследване, в което са участвали 40 студенти. Всички имали в момента проблеми и показвали високи нива на тревожност. Шрьодер ги разделил на две групи. Хората в едната били помолени да напишат текст, в който да изразят чувствата си. Студентите в другата група трябвало да пишат есе по абстрактна тема.

След 8 минути писане участниците провели игра за бърза реакция. Тези, които изливали душата си на хартия, показали много по-добри резултати. Те били овладели безпокойството и негативизма си. Вследствие на това правели много по-малко грешки в сравнение с групата, която писала абстрактно есе.

Д-р Шрьодер доказва и с други експерименти, че писането освобождава мозъка от тревогите, които нарушават производителността. "Безпокойството поглъща когнитивните ресурси. Като напишем нашите притеснения на лист хартия, те вече заемат по-малко място в мозъка", коментира психологът.

Писането е възможно най-евтиното и достъпно лечение, с което можете да си помогнете, когато сте обезпокоени, коментира и Джеймс Пенбейкър, психолог от Университета на Тексас. Като изразите емоциите си, вие едновременно сякаш ги изхвърляте и ги осмисляте. Това помага да се потисне усещането за заплаха и да се снижи песимизмът. Когато човек е обсебен от тревога, не може да обърне внимание на друга информация. Ако е в състояние да намали времето, в което се занимава с това безпокойство, и се освободи от него, ще може да мисли по-ясно и да взема по-добри решения, обяснява Джеймс Пенбейкър как писането прочиства т.нар. работеща памет.

Един от интересните ефекти, установени при проучванията, е, че безпокойството се сваля по-бързо, когато човек пише на ръка, а не върху екрана на компютъра или телефона. Дори да изливате едни и същи чувства, има значение чисто техническият начин, по който го правите.

Вероятно причината е в специалната връзка мозък-ръка. Писането задейства зоната, наречена ретикуларна активираща система, която блокира обработката на странична информация. При изписването на буквите с химикалка или молив на хартия мозъкът се съсредоточава, защото ръката извършва повече движения. А писането на компютър е монотонно - всеки път трябва просто да натиснете клавиш, изтъква Вирджиния Бергингер, психолог от Университета на Вашингтон.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

5 християнски добродетели, които винаги носят успех в кариерата

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Научен алгоритъм в 6 стъпки да се справяте с тревоги и да успявате в кариерата

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

10 качества, с които винаги блестите като професионалисти

Техники да отличите арогантен надувко от уверен професионалист

Как да не позволявате никой да ви ядоса на работа

Какъв комплимент към колега и делови партньор винаги ви води към успех

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Научно доказано: Кимайте с глава, за да ви харесат

Документът е ваш добър приятел при лош шеф

Първи закон срещу стрес в работата – премахнете излишното

Само "Еврика" не стига за успех, като ви осени идея в работата

Грешно, по-грешно, най-грешно, "Не си прав, шефе"