Сирене и кашкавал са първите продукти, които произвежда Тракийският университет - Стара Загора след патентоване на марката, носеща името на висшето училище.

"Продуктите ни са сто процента натурални, от нашите университетски ферми, а вкусът е този, който си спомняме от миналото", каза ректорът на университета доц. д-р Добри Ярков при представянето на продуктите по време на тържественото честване на 100 години аграрно образование в България. 

Учебно-опитното стопанство разполага със сериозни площи обработваема земя, където се отглежда фуража за стотиците животни, които има. Ректорът предвижда следващите продукти да бъдат телешки суджук, мед и вино. Основната цел с производството на продукти в университета е свързана с практическата част на обучението на студентите от Аграрния и Ветеринарномедицинския факултет, които участват в целия процес - от земята до трапезата, а като завършат, с натрупаните теоретични и практически умения, ще бъдат доказани експерти в областта си.