Европейският съвет за системен риск, председателстван от Кристин Лагард, забелязал, че жилищата у нас са надценени, а ръстът на ипотечните кредити - твърде висок

Жилищният пазар в България е уязвим. Това предупреждение на Европейския съвет за системен риск е отправено и до още 4 държави - Хърватия, Унгария, Лихтенщайн и Словакия. Специално за нашата страна е отбелязано, че опасност представляват надценяването на жилищните имоти, високият ръст на ипотечните кредити и отсъствието на насочени към кредитополучателите мерки, които да смекчат натрупаните рискове. Първите два от тези общо три признака обикновено се наричат “имотен балон”.

Съветът е бил председателстван от шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард. Неговите решения са правно обвързващи. Органът може само да предупреждава и да отправя препоръки. От съобщението се вижда, че такива предупреждения м.г. са отправени също към Германия и Австрия, като двете държави вече са взели мерки.

Предупреждения за твърде висок ръст на ипотечните кредити у нас отправи на два пъти в последните месеци и шефът на БНБ Димитър Радев чрез тримесечното издание “Икономически преглед” на централната банка През септември м.г. БНБ реши контрацикличният капиталов буфер на търговските банки да бъде повишен от 0,5 на 1% от октомври 2022 г. Тази стъпка е отбелязана от съвета като “подходящ инструмент за адресиране на уязвимости”.

Притесненията на съвета произтичат от това, че ЕЦБ се готви да затегне паричната политика в отговор на твърде високата инфлация. Като резултат се очаква лихвите по ипотечните кредити за купувачите на жилища да нараснат, което може да потисне цените и да затрудни някои собственици на жилища да продължат да плащат вноските си по ипотечни кредити с променлива лихва, отбелязва съветът за системен риск.

Цените на жилищата в България са отбелязвали умерен ръст през последните две години до средата на 2020 г. от около 3,5%. След това обаче ръстът им се ускори до около 7% към средата на 2021 г.

Годишният ръст на заемите за домакинствата за закупуване на жилище се е ускорил значително през последните години, достигайки до 13%. По данни на съвета за системен риск нивото на лошите кредити специално за жилищни нужди у нас е 5,3%. В същото време коефициентът на покритие на тези заеми е 48,1% спрямо 25,7% средно за ЕС и това е важен смекчаващ фактор, отбелязват експертите на съвет.