Българските общини се очаква да получат към бюджетите си 1,3 милиарда лева след въвеждането на финансовата децентрализация на общините, заложена в коалиционното споразумение на правителството. Това съобщи за БТА заместник-председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Троян Донка Михайлова.

По думите й на последното заседание на УС на НСОРБ са коментирани конкретни разчети и процесът започва с ясни стъпки.

Михайлова посочи, че, ако Народното събрание приеме очакваното 20-процентно трансформиране на данъка върху доходите на физическите лица в местен данък, сумата, която ще бъде преотстъпена, е 968 милиона лева, а от възможността да бъдат предоставени 10 процента от коорпоративния данък на българските общини - 335 милиона лева.

„Средствата, които при евентуално такова действие на правителството биха се отразили на бюджетите на общините, са значителни. Това ще ни позволи в по-голяма степен да отговорим на очакванията на хората“, добави Донка Михайлова.

Тя каза още, че общините ще организират социологически проучвания за нагласите на българските граждани и ще започнат дискусии в районите за планиране във всички общини.

„Това ще ни даде възможност да отчетем нагласите на всяка една от общините. Намерението ни е да подготвим наше виждане за вариант за промени в българските закони, да проведем много активен и аргументиран диалог с Министерството на финансите и Народното събрание “, заяви Михайлова.

От НСОРБ очакват финансовата децентрализация да стане факт от следващата бюджетна година.