Цените на петрола леко спаднаха в ранната търговия в Азия днес, след като страни членки ОПЕК и техните партньори договориха символично намаляване на добива със 100 000 барела дневно от началото на октомври, съобщи Си Ен Би Си.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през октомври загубиха 33 цента, или 0,3 на сто до 95,44 долара за барел.

Американският лек суров петрол остана без промяна спрямо цената от петък, или 89,13 долара за барел.

Вчера липсваха сравнителни котировки, тъй като борсите на Уолстрийт бяха затворени заради отбелязвания в САЩ Ден на труда.

Анализатори посочват, че обявеното от ОПЕК намаление на добива е символично, не толкова защото е малко, а поради факта, че и досега страните от групата не са изпълнявали квотите си. Все пак решението показва желание спадът на цената на черното злато да бъде овладян, казват експерти от "Ей Ен Зет рисърч". Смята се, че за страните от ОПЕК цена от около 90 долара за барел е напълно приемлива, съобщи БТА.

В допълнение шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че не очаква скорошно приключване на споразумението по ядрената сделка на Иран, което би върнало Ислямската република на петролните пазари.