НАСА обяви, че планира нов опит за изстрелването на мегаракетата Ес Ел Ес (SLS) към Луната на 14 ноември, предаде Ройтерс и БТА.

Тестът за мисията "Артемис 1" ("Артемида 1"), чиято цел е американски астронавти да се завърнат на естествения спътник на Земята, бе отлаган няколко пъти.

НАСА направи вече два опита за изстрелването на Ес Ел Ес - в края на август и след това в началото на септември, но те бяха отменени в последния момент заради технически проблеми. В края на септември също бе планиран старт, но заради разразилият се ураган Иън се наложи Ес Ел Ес да бъде прибрана в хангарите.

Разработвана повече от десетилетие, мегаракетата все още не е летяла.

Дългоочакваният изпитателен полет без екипаж има за цел да я тества, както и прикрепената към върха й капсула "Орион", която в бъдеще ще превозва астронавти.

Мисията "Артемис 1" по план трябва да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.