Знаете ли какво е логическо мислене? Така психолозите наричат умението на човек да обмисля и анализира информацията и да преценява следващия си ход, за да постигне дадена цел. Правим това всеки ден, но от това доколко добри са решенията, зависи колко ще е добър и животът ни и дали ще постигаме целите си. Добрата новина е, че това умение може да се тренира, при това по възможно най-приятния начин – чрез игри.

Какво представляват логическите игри?

В основата си логическите игри са предизвикателство, което очаква да бъде разрешено – имате изходна информация, понякога и правила, и трябва да стигнете до определена цел. Трябва да направите това само като използвате информацията и правилата и размишлявате.

Самата игра може да е много проста – логическа игра е дори детската гатанка. Но може да изисква и сериозни, задълбочени размишления и градене на стратегии, като например в шаха.

Всъщност ние цял живот играем логически игри и те са навсякъде около нас – кръстословици, судоку, пъзели, дори игрите на филми и асоциации. Те са забавни, весели, приятни и ни карат да се усмихваме, докато всъщност стимулират мозъка ни да размишлява. Игрите искат от нас да сме креативни, да следваме логическите нишки и… да вземаме правилни решения.

Как логическите игри развиват умението за вземане на решения?

За да вземете дори най-простото решение в една логическа игра, ще трябва да включите няколко способности на мозъка: памет, внимание, концентрация, гъвкавост. Те ще ви помогнат да обработите информацията, която имате в началото на играта, след което да изградите стратегия за справяне със задачата. В мозъка ви ще изникват много решения, но като използвате въображението и познанията си, можете да решите дали са подходящи или не. Така ще се учите да градите стратегия. Колкото повече данни помните, колкото сте по-концентрирани, по-малко емоционални и по-обективни, толкова по-правилни решения ще взимате.

В края на играта, без значение дали печелите, или губите, вие ще сте упражнили мозъка си да анализира и да взема решения. Звучи по-сложно, отколкото ще го усетите по време на игра, защото докато играем логически игри, ние преди всичко се забавляваме.

Кои логически игри са най-подходящи за вас?

За да правите по-добри анализи, можете например да решавате судоку или кръстословици, да редите пъзели. Ако държите да сте по-добри стратези, започнете да играете шах или Монополи, а също и да редите кубчето на Рубик. За да бъдете по-креативни, играйте игри от типа ескейп стаи или решавайте гатанки.