Ford се опитва да замени опасните въздушни възглавници Takata в 765 600 автомобила от 2015 г. насам. Някои клиенти обаче пренебрегват изтеглянето. Затова автомобилният производител излезе с безкомпромисно решение.

Случаят с опасните въздушни възглавници Takata, които могат спонтанно да експлодират и да изхвърлят метални частици в лицето на водача, е от 2013 г. Той засегна повече от 100 милиона автомобили от практически всички марки и на всички континенти. Поправката доведе до най-голямото изтегляне за всички времена и коства не само живота на няколко шофьори, но и на самата компания Takata, която фалира след аферата.  Проблемите обаче продължават. Това се доказва и от последното съобщение на Ford, което информира десетки хиляди шофьори, които не намират време да сменят въздушната възглавница бецплатно във фирмените сервизи, че не им препоръчва да използват своите автомобили.

Случаят Takata засегна 765 000 автомобила на концерна Ford и премиум марката Lincoln в Америка. Автомобилният производител направи над 121 милиона опита да достигне до засегнатите клиенти само в САЩ, включително писма, имейли, телефонни обаждания, текстови съобщения и над един милион посещения директно при хората.

В резултат на това 95% от клиентите в САЩ са завършили успешно смяната на въздушните възглавници. Все още обаче има много, които не са го направили. Компанията ги предупреждава, че с остаряването на колите им рискът от експлозия само се увеличава. В крайна сметка някои от тях са произведени още през 2004 г., тоест преди две десетилетия. От автомобилната компания съобщават, че разполагат с достатъчно резервни въздушни възглавници за смяна и са готови да изтеглят проблемните коли до сервизите безплатно.