Когато сте емоционално балансирани, рискът да сгрешите е много по-малък

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Шефът ви вбеси. Беше несправедлив, че и груб. Не заслужавате подобно отношение. Отивате да си напишете заявлението за напускане.

По-полека. Специалистите по работни отношения препоръчват никога да не взимате големи решения под напора на чувства. Особено пък на негативни чувства. Винаги ще сгрешите.

Всички чувства са лош съветник в работата, в това число и добрите чувства. Радостта също може да замъгли разума и да прибързано да решите нещо, за което после ще съжалявате или няма да можете да осъществите. Приповдигнатото настроение ви кара да сте прекалено самоуверени или пък прекалено сговорчиви, което води до необективна преценка.

Експертите казват, че трябва да взимате важни решения само когато сте емоционално балансирани.
Началникът не за първи път ви ядосва. И не за първи път ви минава през ум да напуснете. Сега просто капката преля чашата. Но вие не сте чаша, а човек с интелект, така че се управлявайте.

Не само не хуквайте веднага да си пишете оставката, ами и забравете за това в този ден. Най-напред поне преспете. Не е случайно всеизвестното "Утрото е по-мъдро от вечерта".

Нощта не е време за важни решения, защото целият организъм, включително мозъкът, се подчинява на цикаден ритъм. Като стане тъмно, той започва да се подготвя за почивка и намалява енергията си.

При това мракът естествено засилва тревожността, защото в него дебнат повече опасности. Заложено е от природата и въпреки съвременните огромни възможности за осветеност, въпреки цивилизацията този атавизъм не е отминал. Ако по тъмно превъртате случката с шефа в главата си, тя ще ви се струва все по-страшна и все по-унизителна, което ще ви тика към необективно решение.

А добрият сън наистина може да направи чудеса. Вземете таблетка меланин вместо решение. На сутринта и проблемът с ядосалия ви началник, и самият проблем, заради който се случи случката, може да изглеждат по друг начин.

Ако продължавате да смятате, че трябва да напуснете, поне ще сте със свеж мозък, за да обмислите точно как да го направите по най-изгодния за себе си начин.

Много хубави съвети, но вашият случай е друг. Шефът ви отрови живота през последната седмица. Даже през последния месец беше направо непоносим.

Ако имате лош ден, лоша седмица или дори лош месец, опитайте да издържите до момент, в който ще се случи нещо добро и ще ви балансира емоционално, казват специалистите.

Може отношенията с шефа да не се оправят и той да продължи да ви ядосва. Но доброто може да е нещо в личния ви живот, което ще намали негативните емоции. Това ще ви позволи да не се фокусирате само върху случващи се негативни неща, да не си казвате "Всичко е ужасно" и да не се самосъжалявате.

Като се балансирате емоционално, може пак да вземете решение да се отървете от този гаден мениджър, но ще е много по-осмислено. Ще сте разгледали алтернативата - какво губите или печелите, като останете. Ще сте предвидили и евентуални ходове как да си намерите друга работа.

Много станаха неподходящите моменти, но ако случката с шефа се е разиграла точно преди обед или преди края на работния ден, бягайте вън от офиса.
Изключително неподходящ момент е да се решава нещо важно, когато човек е гладен, уверяват психолозите.

Струва ви се невъзможно чак пък толкова стомахът да командва ума ви. Така е обаче - изследванията показват, че гладът кара хората да бъдат по-критични.

Според американско проучване той влияе дори на хора, които прилагат закона - съдиите. Статистика сочи, че в първите часове на работния ден и след обедната почивка те удовлетворяват около 65% от исканията, които разглеждат. Като наближи обяд и края на работния ден, когато вече са гладни и уморени, числото на положителните им решения рязко пада.

Затова дори когато се налага да бързате с решение, опитайте да направите малка почивка и нещо да хапнете, преди да го вземете.

Ядосалият ви началник или по-точно собствените ви негативни чувства влияят върху способността ви да взимате всякакви решения, така че забавете топката, доколкото е възможно. Не бива да направите грешка, защото ще си докарате вече заслужени неприятности.

Особено внимавайте да не се скарате с някого. Според вас началникът ви се е държал лошо, а лошото поведение е силно заразително. Раздразнени сте и ако се скарате с колега, много ще навредите на отношенията и на авторитета си. Колегата ще си каже "Ето, шефът се скара на него, а той си го изкара на мен. Този човек не е почтен".

Как помага силата на интелектуалното смирение четете утре.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"