Равното облагане облагодетелства повече богатите от бедните

Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и Георги Кочарков, който отчита особеностите на облагането след въвеждането на плоския данък.

Според експертите обаче плоският данък е по-изгоден за богатите, но пък е  намалил пределната ставка за около две трети от всички работещи. От това облагодетелствани са били хора с предимно високи доходи, докато тези с ниски - ощетени. Авторите на доклада са взели предвид не само прекия налог, а и социални и здравни осигуровки.

Те посочват, че преди въвеждането на плоския данък тежестта на облагането е паднала от 36 на 23%. Облагаемият доход на работещите с най-високата пределна данъчна ставка обаче се е увеличил с 6%.  Явно предимство на  плоския данък   в сравнение с прогресивното облагане е, че предпазва от несигурност  работещите. 

С конкретни данни авторите доказват още, че евентуално увеличение на пределната ставка за високи доходи води до загуби на икономическа ефективност. В същото време по-високите данъци върху доходите биха довели до по-добро споделяне на рискове, свързани с различия при навлизане на трудовия пазара, както и на икономически рискове през целия живот.

Друга полза от по-висока пределна данъчна ставка, особено за богатите, би било увеличаване на приходите и по-добри публични услуги.

В краткосрочен план намаляване на данъците би могло да се случи, ако има увеличаване на броя на отработени часове или на по-стриктното спазване на данъчното законодателство. В дългосрочен план това може да се приложи при повишаване на образователното равнище и натрупване на човешки капитал, смятат авторите на анализа.

Те са категорични, че равнището на подоходния данък в България в момента е ниско. Увеличаването им може да доведе до намаляване на приходи, но само ако се те вдигнат на много по-високи нива от съществуващите. Но правят уговорката, че евентуални данъчни промени трябва да се правят чрез намиране на баланс между икономическа ефективност и преодоляване на неравенства.