Бивш финансов министър видя забавяне, а от предвидените за тази година 1,7 млрд. лева досега били платени само 500 млн.

От МРРБ контрират, че били оставени само 400 млн. в бюджета от последното редовно правителство

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е получило от общините до момента 2100 проектни предложения по националната инвестиционна програма на обща стойност 3,7 млрд. лв.

Подписани са договорите за 1550 от тях. Това съобщиха от ведомството на Виолета Коритарова в четвъртък. Информацията бе разпространена по повод твърденията на бившия финансов министър и депутат от ПП-ДБ Асен Василев, че е получил оплаквания от общини, че договорите не се подписват или не се дават авансови плащания.

Националната инвестиционна програма за общините бе общо решение на партиите в предпоследния парламент, която получи консенсус и в настоящия.

В бюджета за 2024 г. бяха предвидени 1,7 млрд. лв. за тези проекти, които в 70% от случаите се отнасят за

ремонти на улици, тротоари и зелени площи

в населени места, има и предложения за ВиК и друга общинска инфраструктура.

Асен Василев твърди, че до момента от тези 1,7 млрд. под формата на аванси са платени едва към 500 млн. лв. И добави, че сигналите идвали от общини с кметове от различни партии. Даде за пример своето управление на финансовото министерство, когато за 3 седмици били подписани 700 договора.

Според източници от регионалното министерство обаче няма как да се правят такива сравнения, защото в случая сега става дума за проекти, свързани със строителство, а то не може да започне, преди да има утвърден проект и разрешение. Самата програма бе приета с условието общините да представят за финансиране само готови проекти, а това често не се случва.

Освен това подчинените на Коритарова напомниха, че от първоначално одобрените със Закона за държавния бюджет за 2024 г. 1,2 млрд. лв. министърът на финансите в последното редовно правителство (Асен Василев - бел. ред.) е оставил в бюджета на МРРБ само 400 млн. лв. за общинската инвестиционна програма. Вече близо половината от тях са разплатени и има реална опасност парите да не достигнат, казаха от МРРБ.

“Изключително

активно се работи за преодоляването на завареното забавяне по

първия етап на процедурата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която се финансира чрез плана за възстановяване и устойчивост. Според съставения в МРРБ график до края на октомври всичките одобрени 756 проекта ще получат покани за предоставяне на финансиране и ще се пристъпи към сключване на договори.

Администрацията полагала усилия да преодолее наследените от редовния кабинет технически проблеми, които можели да застрашат верифицирането на разходите и те да останат за сметка на бюджета, се казва в позиция на МРРБ, разпространена в четвъртък.

Става дума за малко над 1,1 млрд. лв., предвидени за саниране при 100% покриване на разходите. Крайният срок за усвояването на тези средства е юни 2026 г. и на практика остава само един пълен строителен сезон, за да се санират 756 жилищни блока. Наскоро членът на управителния съвет на Камарата на строителите в България Тодор Андонов предупреди пред “24 часа”, че има реална опасност тези средства да бъдат върнати и че забавянето се е получило още миналата година в етапа на одобряването на проектите.

“При служебното ръководство на МРРБ

започна изграждането и ремонт на близо 160 км от републиканската пътна мрежа

Възобнови се липсващото през последните години пътно поддържане, реконструкция и рехабилитация, като вече над 90% от републиканската пътна мрежа е обезпечена с 4-годишни договори. До края на годината се очаква да започне строителството на още 4 участъка от магистрала “Хемус” - 4, 5, 6 и 9, които са теренно осигурени. В момента завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит. Напомняме, че договорите са били индексирани при последното редовно правителство”, се казва още в изявлението на МРРБ.

От ведомството заявяват още, че категорично се противопоставят на опитите на представители на политически формации да се създава изкуствено напрежение и да бъде въвличано в предизборната кампания. “Още повече че заради поредица от решения, действия или бездействия на лидери на същите партии вече повече от 6 месеца МРРБ активно работи да навакса наследените забавяния по редица важни за гражданите политики”, се казва в изявлението на министерството.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова Снимка: Пресцентър на министерството
Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова Снимка: Пресцентър на министерството
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов