12 проекта на стойност 1,16 милиарда лева са одобрени по Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на Логистична Бизнес Конференция 2024,съобщиха от пресцентъра на министерството.

„За транспортни проекти през настоящия програмен период по европейската програма са осигурени общо 3,7 милиарда лева. По-мащабните от тях, които вече са в процес на изпълнение, са продължаване на дейностите за модернизацията на железопътните линии Елин Пелин-Костенец и Пловдив-Бургас, удълбочаване на пристанище Бургас и проучвания за внедряване на ERTMS система в железопътния транспорт", каза зам.-министър Недялков.

Той отбеляза, че до края на годината предстои да бъдат отворени процедури и по два много важни проекта. Първият е за изграждане на зарядни станции за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата. Вторият е за подпомагане на интермодални оператори.

Зам.-министър Недялков посочи също, че по програмата за изграждане на зарядни станции за алтернативни горива са осигурени общо 92 млн. лева. От тях 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства по ТЕН-Т мрежата, а 49,6 млн. лева са за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива в пристанищата.

„По проекта за подпомагане на интермодални оператори са осигурени 34,5 млн. лева. Допустими кандидати са всички оператори на жп терминали, пристанищни оператори, както и оператори на логистични и спедиторски терминали във вътрешността на страната", уточни заместник-министър Димитър Недялков.