16 от проверените 31 продукта, купени от вериги в Австрия и Германия и от същите вериги у нас са с по-високи цени у нас. Това поражда безпокойство, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на заседанието на министерски съвет.
Два вида детски пюрета стрували 80 и 107% повече отколкото в Австрия и Германия.
Между 20% и 70 % са по-скъпи млечните продукти.
Колкото и да е на пръв поглед необяснимо, разликите в цените не са незначителни. Още утре ще поканя КЗП, заедно с федерациите, които са за защита на потребителите. Ще обсъдим темата с по-високите цени, за да видим по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги“, обясни той.
Порожанов уточни, че темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите, което ще бъде на 17-18 юли. „Информацията ще бъде внесена от словашкия колега и ще бъде подкрепена от Вишеградска четворка, плюс другите 4, които участваме в този процес на изследвания. Информацията съдържа именно това безпокойство, което е установено и в другите страни членки за различното съдържание на съставки в едни и същи храни“, добави той.
Земеделският министър бе категоричен, че двойният стандарт е факт. „Действията на правителството ще бъдат съвместни с тези на колегите от Словакия, Чехия, Унгария и др. страни и ще са насочени към комисаря по защита на потребителите за създаването на ред и режим, който да има еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар“, поясни Порожанов. Той посочи, че в пюретата е имало различно съдържание, което е описано. „Наистина 100% разлика усреднено за двата типа продукт, бих казал, че е изключително неприемливо“, каза още Румен Порожанов.
В анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки. При анализа на вкус, консистенция и др. параметри на 3 от продуктите се появи определена разлика. Физико-химичният анализ имаше за цел да определи дали това, което е изписано като съдържание в своите пропорции, отговаря на анализите, които се правят. Те бяха направени в 5 лаборатории. Има отклонения, но всички са в рамките на допустимите, съгласно регламента от 2011 г. за качеството на храните. Основното, което е - около 20% от храните имат различни съставки.