Райчо Георгиев: Заради стремежа да си пример за останалите, собственият бизнес те кара да работиш повече от другите

Ресторант "Парадайс хаус" е открит преди около 9 години, предлага традиционна българска кухня и пици. Намира се в центъра на Горубляне, затова и повечето клиенти са от София. Много от тях посещават мястото от отварянето му. Каменните водопади, стенните пана, плотовете на масите, дори пепелниците и свещниците са изработени ръчно от собственика Райчо Георгиев. Красивата градина е пълна със зеленина. За тези, които предпочитат да са по-активни, от заведението предлагат джага, билярд и други забавления.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?
- Бях международен шофьор.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Десет години пътувах постоянно. Накрая направих всичко възможно да се спра вкъщи. Така на принципа "внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи", отворих ресторант. Сега мечтая да тръгна пак на път. Работата е свързана с много хора и създаване на контакти, а това на моите години идва вповече.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Трябва да се намери златната среда - добро отношение към клиентите и персонала е начинът. Заради стремежа да си пример за останалите, искаш или не, собственият бизнес те кара да работиш повече от другите.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Началото беше трудно. Процесът на разработване и докато станеш разпознаваем сред хората не е лесен.

- Как избирате служителите си?
- Навсякъде има такъв проблем, няма хора, които да работят. Явлението безработица и недостиг на кадри е многопосочно. Не само заради младите хора, които заминаха, но и голямата разлика в стандарта на живот между бедни, най-богати, липсващата средна класа. Аз разбирам хората, които искат да работят за по-голяма заплата, но малката фирма няма откъде да осигури тези пари. Не са виновни нито работещите хора, нито работодателите. Аз не съм съгласен с начина, по който се води нашата икономика, не знам на какви икономически принципи става това, има деформация.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Не е важна само финансовата страна. Аз съм открил начин, но ще го запазя в тайна.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Искам да развия нещо ново, с което вече съм започнал.