"Интересът от чужбина към нашите курорти е висок. Основно от Украйна и Молдова се наема работна ръка за активния туристически сезон по нашето Черноморие, тъй като сезонната заетост вече е удължена на 9 месеца. Въпреки това се усеща остър недостиг на кадри в туризма." Това каза за "24 часа" директорът на регионалната служба по заетостта във Варна Божирад Михайлов по време на откриването на специализирана трудова борса за туримза.

Над 30 работодатели участваха в борсата. Повечето от тях се оплакаха от липсата на кадри, която е осезателна през последните няколко години. Някои от хотелиерите обясниха, че това е третата подобна борса в рамките на последните 10 дни, като предните са били в Добрич и Провадия, но интересът на хората е минимален.

"В хотелиерството и ресторантьорството на свободния пазар в момента има огромен брой свободни места. Търсят се всякакви кадри - от най-ниската, до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми естествено. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и предпочитат да работят за евро, вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща", обясни Божидар Михайлов.