Европейската комисия заяви по повод предложение на румънския финансов министър за ограничаване на правото на работа в страните от ЕС, че свободният достъп до трудовия пазар е фундаментално право, а Комисията винаги се е борила за създаването на по-справедлив вътрешен пазар, предаде Медиафакс.

"Свободното движение на трудещите се е фундаментално право в ЕС, един от стълбовете на вътрешния пазар, предвиден в договорите, и според проучванията - правото, на което европейците се радват най-много", заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд, предава БТА.

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович заяви вчера, че е предложил на колегите си от ЕС да бъде ограничен срокът на разрешителното за право на труд в друга членка от ЕС до 5 години и да не може да се удължава след това.

Предложението беше остро критикувано, като румънският евродепутат либерал Зигфрид Мурешан заяви, че финансовите министри от 27-те страни членки "са се хванали за главата", когато са чули, че министър от страната, която ще поеме председателството на ЕС, предлага неща, които нарушават европейските договори.

В. "Адевърул" пише, че Теодорович е предизвикал възмущението на румънците, които работят в чужбина, и че 2200 души са реагирали с негативни коментари във Фейсбук на предложението му.

"Може би искате румънците, живеещи в чужбина, да се откажат от гражданството си (. . .), само така диаспората няма да представлява заплаха за вас вече", коментира един от потребителите.