Съвършеният звук от изхвърчането на тапата при отваряне на шампанско се постига само ако сте държали бутилката в кофа с лед в продължение на 40 минути, изчисли английска математичка.
Д-р Евгения Чен от университета в Шефийлд откри, че шампанското трябва да гръмне с честота на звука между 8000 и 12 000 херца. Този диапазон се смята за "брилянтен", тъй като звуците тогава са най-приятни за човешкото ухо.
За да се постигне акустичен ефект с такава честота при отварянето на шампанското, бутилката трябва да се охлади до 6,7 градуса. Поставянето й в хладилник ще свали температурата й само до 11 градуса. Ето защо тя трябва да се сложи за 40 минути в кофа с ледени кубчета.
Ако бутилката се охлажда повече време в леда, температурата й ще спадне твърде много и мехурчетата в шампанското ще изгубят част от енергията си. Съответно те ще окажат по-малък натиск върху тапата при отварянето и от гърлото на бутилката ще излезе по-малко газ. Тогава и звукът ще бъде по-слаб и няма да се чуе като пукот.
"Звукът от изхвърчащата тапа винаги се възприема като сигнал за празнуване. Но има спор по въпроса дали този звук да бъде силен и рязък, или да е по-тих и сдържан. Бях заинтригувана да проверя може ли математиката да помогне този спор да се реши", казва д-р Чен.
Нейните изчисления имат смисъл само ако тапата на шампанското е коркова. Те са платени от португалската Асоциация на производителите на корк. Нейният председател Жоао Руи Ферейра казва:
"Звукът на излитащата тапа от естествен корк е нещо много специално. Това е уникален звук, приканващ към веселие. Радвам се, че д-р Чен направи тези смайващи изчисления в навечерието на коледните празници. Благодарение на нея хората ще могат да се наслаждават на перфектни гърмежи на шампанското им."