Борсите насочват стоките с предимство към големите вериги

Почти всички зеленчуци поскъпнаха, джинджифилът стигна до 15 лева

Цените на повечето зеленчуци се вдигнаха чувствително през изминалата седмица. Картофите поскъпнаха с 10% - от 89 на 96 ст., а оранжерийните домати с 24,4% - от 2,25 на 2,65 лв./кг на едро. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Средните цени на зелето се увеличиха с 12,7% и достигнаха 80 ст. Вносният кромид лук е поскъпнал с почти 13 на сто до 96 ст., а чесънът се вдигна с почти 10% - от 4,1 на 4,5 лв./кг.

Рекордьори по поскъпване са лимоните, които само за седмица са увеличили цената си на едро с 36,1%, или със 79 стотинки от 2,19 на 2,98 лв. за кило.

Цената на оранжерийните краставици набъбна с 15% на едро. В началото на седмицата те се предлагаха по 2,87 лв./кг, а в края достигат 3,30 лв. При доматите от страни извън ЕС има отчетено поевтиняване от над 4%. Средните им цени са паднали от 1,94 на 1,86 лв. за килограм. По-евтини са и морковите, които са поевтинели с 4,6 на сто до 83 ст., както и вносният червен пипер - с 3,5% до 3,63 лв. Бананите са паднали с 1,4 на сто и струват 2,16 лв., а портокалите остават на същата цена от 1,21 лв. Цената на мандарини също остава стабилна - 1,96 лв. за килограм.

Поскъпване има и при някои от останалите храни, търгувани на борсите. Захарта добави 4,7% към цената и достигна на едро 1,34 лв./кг. Най-скъпо - по 1,65 лв., се предлага килограмът в Бургас, а най-евтино в Добрич - за 1,11 лв./кг. На борсите в София цените бяха в рамките на 1,20-1,35 лв./кг. Олиото поскъпна за седмица средно с 6 ст. за страната до 2,12 лв. В София на места стигна и до 2,45 лв./л.

Кашкавал “Витоша” на борсите запазва стабилна средна цена от 10,99 лв./кг. Най-високата отчетена цена отново е в София - 13 лв.

Кравето сирене поскъпна само с 4 ст. за периода и средната му цена достигна 6,74 лв./кг, сочи още статистиката. Имитиращият го продукт с палма обаче поевтиня за последната седмица с 18 ст. до 2,87 лв./кг.

По-голямо увеличение има при яйцата - с 5,3 на сто до 20 ст. за брой, както и при маслото - с 5% до 2,11 лв. за пакетче от 125 г. Прясното мляко от 3% се увеличава още повече - с 5,9%, и вече струва 1,80 лв./л. Леко поевтиняване има при замразеното пилешко - от 4,16 на 4,02 лв./кг, докато пилешкият бут поскъпва с 1,7 на сто до 3,04 лв. Свинското месо е на цена 9,48 лв./кг.

Джинджифилът, който само допреди две седмици струваше 5-6 лв./кг, почти изчезна от големите вериги, а извън тях се продава за 11-12 лв. В някои бутикови плод-зеленчуци го продават дори срещу 15 лв. килото.

Дистрибутори, които зареждат малки квартални магазинчета със стоки като брашно, захар, олио, спагети, макарони, плодове и зеленчуци, тоалетна хартия, сапуни и дезинфектанти, не изпълняват заявките в пълен обем, заявиха пред “24 часа” търговци.

“Заявила съм 30 пакета брашно, заредиха ме с 5, от поръчаните 30 бутилки олио ми докараха 6”, казва Николета Б., собственик на магазин в кв. “Бъкстон” в София.

Обяснението е, че борсите на едро насочват стоки с предимство към големите търговски вериги, тъй като разходите за обслужването им са много по-малки.

“Заприходявам стока всеки ден, след като затворя магазина, тъй като всяка нова порция поръчки идва с по-високи цени”, казва Стоян Х., собственик на магазин.