Висши фигури от ръководството на Европейския съюз изпратиха съвместно писмо до министрите на външните работи на Западните Балкани, с което потвърждават премахването на ограниченията върху износа на медицинско оборудване от ЕС за Западните Балкани, предава "Макфакс".

Съвместното писмо е подписано от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел, от европейския комисар по търговията Фил Хоган и от еврокомисаря по политиката за съседство и разширяване Оливер Вархели, предава "Фокус".

В него се казва, че ЕС продължава да е изцяло ангажиран с международното сътрудничество и с подпомагането на най-уязвимите страни в света, особено в Западните Балкани, като най-близки партньори на Брюксел.

Комисията заяви, че е представила предложение за изменение на процедурата за получаване на разрешение за износ на медицинско оборудване, в съответствие с нуждите на страните от Западните Балкани.

В писмото се отбелязва, че света в момента се намира пред огромно предизвикателство, а пандемията е причинила ситуация, при която много страни по света, включително в ЕС, са предприели стъпки за предотвратяване на недостига на защитно медицинско оборудване и предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта. В същото време от Брюксел са съгласни че борбата срещу пандемията изисква колективни действия.

В него още се казва, че в допълнение към финансовата помощ, предоставена в отговор на кризата, ЕС вече е предприел стъпки, за да помогне на страните от Западните Балкани да увеличат собственото си производство на защитно и медицинско оборудване.