Цената у нас е паднала до 30 ст. за кора от 30 броя, но временно

Американци си пазаруват от Мексико за по-евтино

Масиран внос на украински яйца в България през последните месеци и седмици доведе до значително поевтиняване. Но след празниците има голяма вероятност цените отново да тръгнат нагоре, защото

производството у нас е намаляло,

а се очаква Еврокомисията да въведе квотите от 2022 г. за внос на храни от Украйна. Това показа проверка на “24 часа” и разговори с производители от сектора.

Сривът на производството не е само у нас, а в целия Европейски съюз и дори в световен мащаб заради птичия грип.

Според последния доклад на земеделското министерство България и Унгария са двете най-засегнати от птичи грип страни членки. От края на март до 19 април и у нас, и в Унгария са открити по 5 огнища на птичи грип, като в България се е стигнало до унищожаването на 661 634 птици. Това не е незначителна бройка, като се има предвид, че у нас кокошките и пилетата са между 12 и 13 милиона и при всички случаи би оказало натиск върху цените нагоре.

До това обаче не се е стигнало заради засиления внос от Украйна. Според различни източници всеки месец на българския пазар влизат между 2,5 и 3 милиона яйца от Украйна, отделно не е ясно дали и вносът от Румъния и Полша не е от украински продукти. Резултатът обаче е значително снижаване на цената в навечерието на Великден.

В началото на седмицата на пазара можеха да се открият яйца в кори по 30 броя от по-големия размер L дори по 30 стотинки бройката, при положение че допреди месец-два дори по-дребните с размер М струваха над 50 ст. (виж графиката).

Малко по-скъпи са белите яйца, но те традиционно винаги са стрували повече. 

На стоковите борси през последните седмици цените паднаха с десетина процента и на едро яйцата с размер М струват по 20 стотинки.

“Това е някакво временно състояние на пазара и със сигурност се дължи на украинския внос. Иначе у нас

към 90% от големите стопанства са засегнати от птичия грип

и намалялото производство просто няма как да доведе до поевтиняване на продуктите. Птичето месо например е в плато – цената му не мърда от месеци насам, а яйцата дори имаха доскоро тенденция към поскъпване”, каза пред “24 часа” Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Птичият грип върлува навсякъде из Европа, като през последните две-три години вирусът е станал по-вирулентен, макар да е значително по-слаб в сравнение с преди десетина години. Тогава в Азия имаше дори смъртни случаи на хора, които са консумирали месо от заразени птици.

В системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF Window) от края на март до 19 април има 38 нотификации за патогени в птиче месо и птичи продукти в Европа.

Във Франция

вече е създадена ваксина

срещу птичия грип. Български производители планират да я внасят, за да предотвратят по-значими загуби от избиването на животните, тъй като стопанствата у нас са предимно големи.

Вирусът на птичия грип върлува по-често в държави, в които има много водоплаващи птици, какъвто е случаят с Унгария. В България пък повечето огнища се намират в северната част на страната и по всяка вероятност това е свързано с река Дунав.

Производители допускат, че в Украйна също има случаи на птичи грип, но тъй като тя не е член на ЕС, те не се докладват.

Пораженията на птичия грип и поскъпването на яйцата и птичето месо обаче далеч не са само български проблем. Скорошен репортаж на американската телевизия CNBC показа, че след като затихна през по-голямата част от 2023 г., неотдавнашното възраждане на инфлуенцата по птиците в птицевъдните обекти в САЩ, Япония и други страни е довело до нов скок на цените.

В САЩ повече от 14 млн. птици носачки са унищожени през ноември и декември миналата година, а други 8 милиона – през тази година. Преди две седмици най-големият американски производител на яйца Cal-Maine Foods дори временно спря производството. Вследствие на това

цената се вдигна с 10%

и опаковка от 12 големи яйца клас А струва 2,41 долара.

Репортажът показа, че от 1 ноември м.г. до 17 януари 2024-а Службата за митническа и гранична защита на САЩ се е сблъсквала над 2000 пъти с хора, опитващи се да внесат яйца в САЩ от Мексико, където те са значително по-евтини. Това е петкратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Такова трансгранично пазаруване се случва напоследък и в Норвегия, където

яйцата тази година са поскъпнали с над 17%

Норвежците масово са се стичали в навечерието на техния Великден преди месец към съседна Швеция, за да се запасят с яйца и ги замразявали.

В Япония птичият грип причини 20-процентно поскъпване на яйцата от началото на годината.

Фермерите по света също се оплакват, тъй като случаите на вируса обикновено достигат пик между октомври и февруари, но тази година са продължили до април. Освен това разпространението показва много широк спектър от подтипове.

Полша, най-големият производител на пилешко месо в Европа, е унищожила повече от милион птици от началото на годината. Датските пуйки и германските гъски също са засегнати. Франция наскоро съобщи за огнище при кокошки носачки, а преди това имаше няколко големи огнища във ферми за патици.