Австралийското правителство съобщи днес, че през последната финансова година е имало бюджетен излишък в размер на 22,1 млрд. австралийски долара (14,2 млрд. щатски долара), като за първи път от 15 години насам финансите на страната са балансирани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството се позова на ниската безработица и високите цени на суровините в страната, включително желязна руда, въглища и газ. Излишъкът се равнява на 0,9% от БВП на Австралия.

Но министърът на финансите Джим Чалмърс заяви, че не очаква нов бюджетен излишък през текущата фискална година, аргументирайки се с икономическите проблеми на Китай и неотдавнашното повишаване на австралийските лихвени проценти, които продължават да тежат на растежа.

При обявяването на излишъка той посочи, че от избирането на лявоцентристкото правителство на Лейбъристката партия миналата година са били създадени 550 000 работни места. Данните на Австралийското статистическо бюро показват, че през август равнището на безработица в Австралия е било 3,7%.