Постъпленията от данъци и такси върху продажбите на петрол и газ във федералния бюджет на Русия са се увеличили с около 41 на сто на годишна база през първата половина на годината до 5,698 трилиона рубли (65,12 милиарда долара), показват данни на финансовото министерство, предаде Ройтерс. Това се случва на фона на растящите цени на петрола и по-слабата рубла.

Приходите от петрол и газ са най-важният отделен източник на пари за Кремъл, като те носят между една трета и половината от общите федерални бюджетни приходи за последните десетилетия, допълва Ройтерс.

Приходите от петрол и газ са намалели от 794 милиарда рубли през май и в сравнение с прогнозата на Ройтерс за 814 милиарда рубли.

Постъпленията от данъка върху добива на полезни изкопаеми са нараснали през юни до повече от 1 трилион рубли от 631,6 милиарда рубли спрямо същия месец на 2023 г., според финансовото министерство.

Данните също така показват, че плащанията по механизма, въведен да попречи на компаниите да се възползват от високите експортни цени на горивата и да защитят вътрешния пазар, са достигнали 158,1 милиарда рубли миналия месец, което е спад от 201,7 милиарда рубли през май, предаде БТА.

За 2024 г. правителството е предвидило приходи от 10,7 трилиона рубли от продажбите на петрол и газ, което е с 21 процента повече от 2023 г. на фона на по-слабите цени на петрола и спада в износа на природен газ.

През последните две години и половина заради военната инвазия в Украйна Русия увеличи значително разходите си за военни цели, които се финансират от вътрешни заеми и от Националния фонд за благосъстояние, допълва Ройтерс.