Според веригите само за яйцата и пилешкото изискването за 50% родна продукция било изпълнимо
Бойкотът за пазаруване в големите търговски вериги се прекратява, обявиха във вторник от инициативния комитет, който ги организираше.
В декларация до медиите от там посочват, че са доволни от представения от земеделското министерство законопроект, с който са изпълнени някои от исканията за държавна регулация на цените на храните.
Бойкотите се организираха всеки четвъртък от близо месец. При първия имаше 30% спад на оборота на веригите, в следващите те отчетоха увеличение на продажбите.
Според представения в понеделник проект от земеделския министър Георги Тахов ще има гарантирана надценка от 10% за производители, а след това по веригата преработватели и търговци на храни
се слага лимит от 20% на оскъпяването.
Въпросните изисквания ще важат за период от 1 година за 22 стоки, определени от Министерския съвет. Освен това за тези храни се изисква 50% да са българско производство.
Над 53 000 тона са реализираните български плодове и зеленчуци в магазинната мрежа на “Кауфланд България” само през 2024 г., а тази година ще увеличи количеството с 10%, съобщи Димитрия Караиванова - ръководител на направление “Плодове, зеленчуци и цветя” във веригата, по време на 7-ия годишен форум “Производство и търговия”.
Компанията подкрепя родното производство, като в асортимента на веригата
се предлагат стоки от 305 български производители,
продукцията на 40 от тях е в секцията “Плодове и зеленчуци”. Още през 2019 г. компанията стартира специална програма за договорно изкупуване на родни плодове и зеленчуци, като веригата и фермерът заедно планират количествата, избират продукта, сорта и семената.
От 2019 г. досега договорите станаха 157, като плановете са да се увеличат с нови 35 през тази година, съобщи тя.
Задължението за 50% родна продукция ще обхваща прясното месо, сезонните зеленчуци, яйцата, млякото и млечните продукти. Списъкът ще се определя от правителството.
При млечните произведения изискването е изпълнимо, каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги.
При свинското и говеждото месо, както и при извънсезонните плодове и зеленчуци обаче може да се появи дефицит, предупреди той. Това ще доведе до повишение на цените им и на практика законът ще работи обратно на това, което държавата цели”, обясни Вълканов.
“Правил съм изчисления и се оказва, че
в България няма достатъчно производство на прясно свинско месо,
което да покрива количествата, които хипермаркетите продават. Най-много да се стигне до 40%. Още по-лошо е положението с говеждото - у нас има съвсем малко добив на такова месо и точно затова, като влезете в магазина, виждате вносни стекове от различни държави”, каза още Вълканов.
Идентично е положението с извънсезонните плодове и зеленчуци. У нас не само че земеделието е раздробено и производителите са малки, но поскъпването на енергията и горивата преди 3 години почти е унищожило оранжерийното производство. Затова, преди да е започнал летният сезон, по магазините преобладават домати, краставици и салати, произведени в Турция и Гърция, където разходите за отопление на оранжериите са далеч по-малки.