Министърът на транспорта Христо Алексиев е уволнил шефа на ИА "Морска администрация" капитан Живко Петров. На негово място е назначен капитан далечно плаване Венцислав Иванов.

Иванов е заемал този пост от 2004 до 2007 година, казаха от министерството на транспорта. А за смяната съобщи на брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев. Той заяви, че е установил сериозна неадекватност на "Морска администрация" по повод на действията ни около заседналия турски кораб край Камен бряг.

Алексиев каза, че докато е министър и представлява държавата, няма да позволи съботажи без значение дали са заради предизборни кампании, политически, лобистки или търговски интереси.

По повод събожтажите той спомена за сигнали до Брюксел, а за замърсяване на Черно море било действие срещу държавата, тъй като не било вярно. Той заяви, че горивото на кораба е източено, поради което е предотвратена сериозна опасност, нямало данни за сериозно изтичане на товар в морето и това специалисти на МОСВ всеки ден следяли и правили измервания.

Имало пет сценария за извеждане на кораба, работило се все с фирми. Имало и вариант с хеликоптери товарът да бъде напълнен в големи торби около тон и половина и да бъде изнесен с вертолети.

На първо време обаче се работи по укрепване на кораба, чака се прозорец от по-добро време, за да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви.

Според МОСВ към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба
Снимка: Архив
Според МОСВ към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба Снимка: Архив