Държавата трябва да осигури възможност на хората от туристическия бранш да имат достъп до фондовете и да кандидатстват с проекти да обновяват базата, а не да им дава пари за ток, вода или газ, защото това е съвсем временна мярка, каза за БТА хотелиерът Атанас Карагеоргиев, който има база със 75 стаи и рехабилитационен център в курорта "Св.св.Константин и Елена".

Според него би трябвало министерството на икономиката да каже, че няма да дели бизнеса, а всеки, който произвежда някакъв продукт, да може да участва за финансиране. Икономии на енергия могат да бъдат постигнати, ако се заменят хладилниците и конвектоматите с по-икономични, обясни Карагеоргиев. За своя хотел той посочва, че има нужда да смени и асансьорите с по-малко енергоемки, както и голяма част от дограмата.

Още след като се появиха индикации, че токът ще тръгва рязко нагоре, разработихме и въведохме специален софтуер, който да следи във всеки момент какво в хотела работи и колко ток консумира, разказа Карагеоргиев. По думите му следващата стъпка ще бъде по същия начин да бъдат обхванати и консуматорите на газ в базата. Когато през август получихме фактура за ток от 32 хиляди лева, като до тогава плащахме до 12 хиляди, реагирахме, разказа хотелиерът. По думите му първо спрели най-старите хладилници, направили и оглед на климатиците. Всички крушки в хотела вече са подменени, а два от конвектоматите са замразени.

Всички тези икономии обаче са капка в морето, допълни Карагеоргиев. Разказа, че първата му идея е била да се сложат фолтоволтаици. Оказа се обаче, че за тях режимът за разрешителните е изключително усложнен, уж ще се поставя панел, а трябва разрешение за строеж, обясни той. По думите му бюрокрацията е ужасяваща и напомня за изваждането на разрешителни за вдигането на нов хотел.

Въпреки всичко той все още не се е отказал от фотоволтаиците, но докато чака разрешителните, решил да сложи в базата соларни инсталации. Целта е да си осигурим топла вода поне в пералното и миялното помещения, обясни Карагеоргиев и уточни, че в базата вече са поставени 6 солара с вградени бойлери и ако резултатите от употребата им са добри, ще сложи още.

Голям разход за хотелите е горещата вода, нужна за къпане, обясни Карагеоргиев. Неговите изчисления сочат, че при пълна база във върховите моменти - по обяд и вечер, са нужни по около 4-5 тона вода, загрята на 60 градуса. Ако покрием 80 на сто от нуждите от топла битова вода със соларни инсталации, ще спестим много от разходите за газ, разясни той.

На въпрос дали ще вдигне цените за лятото, за да "избие" скъпия ток, отговори с въпрос - "А кой ще дойде тогава да почива?". Припомня, че нито българите, нито румънците могат да си позволят да плащат кой знае колко, а през последните години заради пандемията, те са основните гости. Ако вдигнем цените, няма да дойдат хора, ако не ги повишим - сме на загуба, посочи Карагеоргиев. Затова неговата прогноза е, че през това лято много от хотелите изобщо няма да отворят.

Хотелиерът е силно притеснен и от липсата на кадрова политика в бранша. Той лично е ограничил наетия персонал от 97 души през 2019 г. на 36 през 2020, на 50 човека през миналото лято. За толкова години държавата така и не разбра, че туризмът има нужда от служители, които да работят почасово, каза Атанас Карагеоргиев. Според него е нужно да бъде определена минимална почасова ставка за сектора и всеки да преценява кога колко души да наема. Освен това е нужно банките да бъдат задължени, когато собственикът преведе сумата по името на наетия от него работник, веднага да се удържат парите за данъци и осигуровки. Така всички ще са доволни, работата ще е свършена, хората ще си получават парите, държавата ще си взема нейното, а аз няма да съм принуден да плащам на ръка и да шмекерувам на дребно, обобщи хотелиерът.