Документи за участие се подават до 17 февруари

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за трима представители на държавата в Съвета на директорите на “Автомагистрали” ЕАД. Членовете на Съвета на директорите на дружеството са петима, като другите двама се предлагат от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която също трябва да проведе конкурс за тези длъжности.

Трите места са вакантни, след като още в началото на мандата на сегашното правителство от постовете им в Съвета на директорите на “Автомагистрали” бяха освободени двамата изпълнителни директори Иван Станчев и Десислава Христова. Мотивите, които обяви публично вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, са, че специално Христова е участвала на практика в ин хаус възлагането на договори за строителството на магистрала “Хемус” предния път, когато е била член на борда. Процедурите тогава са започнали след нейна докладна записка.

Третото място в борда обаче е овакантено едва преди дни. На 2 февруари Гроздан Караджов е разпоредил мястото си в Съвета на директорите да освободи Филип Маркулиев, който бе назначен там, когато служебен министър на регионалното министерство бе Виолета Комитова. С други думи, сегашните промени ще бъдат петите поред за последните три месеца, а ще има още. На другите две места в борда наскоро бяха назначени Евгени Генчев и Цветан Петков, като Генчев, който доскоро бе главен инженер на “Автомагистрали” ЕАД, бе назначен и за изпълнителен директор.

Кандидатите в този конкурс ще трябва да представят концепциите си за петгодишен период на управление на “Автомагистрали” ЕАД. Документи за участие се подават до 17 февруари 2022 г. Кандидатите трябва да са магистри по право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, маркетинг, бизнес администрация или техническа специалност. Те трябва да имат и 5 години професионален опит в своята специалност. Има и забрана да се занимават в момента с дейност, сходна на дейността на “Автомагистрали” ЕАД.

Настоящото ръководство на “Автомагистрали” ЕАД остава на позициите си до провеждането на конкурса.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов възложи в понеделник и одит на държавното дружество. Той ще се извърши от дирекция “Вътрешен одит” в МРРБ и обхваща периода от сключването на първите ин хаус договори през 2018-а до края на 2021 г. Одиторите на министерството ще направят анализ и оценка на финансовото управление на “Автомагистрали” ЕАД и ще проверят изпълнението на сключените договори чрез така нареченото вътрешно възлагане. Целта е да се установи законосъобразността на управленските решения в дружеството, свързани с изразходването на средства и изпълнението на сключените ин хаус договори.