Депутатите гласуваха фонд в помощ на Украйна

Войната в Украйна се огледа и в бюджета, който тази вечер беше окончателно приет след дни наред дебати по държавните финанси в парламента.

Икономии на министерства и ведомства, свиване и отлагане на разходи, форсиране на приходи и в много краен случай - част от фискалния резерв. Това са буферите, с които разполага вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, ако ни удари нова криза. По-точен

разчет ще бъде

направен с

актуализацията

на бюджета

през юни

Още при откриването на петъчното заседание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска бюджетът да се върне в ресорната комисия, за да бъде прекроен заради войната и нейното отражение на енергийните доставки.

Часове по-късно парламентът разписа първата военновременна поправка в бюджета. По предложение на шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански депутатите създадоха нов член, който дава право да се съкращават разходи за министерствата, за да окажем хуманитарна помощ за Украйна.

Ако не бяха възраженията на опозицията, която поиска парламентът да одобрява такива разходи, а не кабинетът, в текста можеше да има и таван от 50 млн. лв. за целта, но той отпадна. По настояване на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов парите ще се отпускат с решение на Народното събрание.

В кулоарите на парламента вносителят Любомир Каримански обясни, че средствата могат да се използват и за всякакви щети, настъпили вследствие на войната, за България. Той не изключи те

да послужат и

при евентуално

прекъсване на

доставките

на руски газ

за разработването на механизъм, който да компенсира набавянето на липсващите количества.

Бюджетът на ВСС бе орязан с 20 млн. лв. и парите отиват в БАН. Така ВСС получава 47,3 млн. лв., ВКС- 24,2 млн., ВАС - 29,1 млн., прокуратурата 332,7 млн., а съдилищата - 488 млн.

Общата субсидия на общините е 4,8 млрд. лв. За капиталови разходи са отделени 291 млн. лв. Кметовете обаче ще се отчитат пред финансовия министър Асен Василев по методика, която той ще определи, реши парламентът.

Спор в залата се разрази заради парите за градски транспорт на столицата. Росен Желязков от ГЕРБ поиска увеличение на бюджета с 15 млн. до 178 млн. лв. Предложението не бе прието.

След над 50 часа дебати множество процедурни хватки, прекъсвания, изказвания не по същество, кратки и по-дълги почивки държавата до 20,30 часа  снощи все още нямаше бюджет.

През нощта срещу петък заради липса на кворум останалите в залата депутати обсъждаха текстовете на законопроекта, но без да ги гласуват. Идеята бе в петък да се пристъпи директно към гласуването им. Но опозицията в лицета на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” направи над 120 процедури по начина на водене на заседанието и едва 4 изказвания по същество.

За да се пести време, по предложение на Филип Попов от БСП парламентът реши да няма контрол в петък, а заседанието да продължи до окончателното приемане на бюджета.

След нови прекъсвания и бурни дебати

депутатите

гласуваха и

бюджета на

парламента

И отново раздорът бе предложението на депутата от БСП Румен Гечев депутатите да си замразят заплатите, а икономисаните от това пари да се пренасочат за хората с увреждания. То обаче не бе прието, а обсъждането на държавния бюджет продължи и след редакционното приключване на “24 часа”.