На 8 март изтича крайният срок за партийни номинации - нито една не е внесена в парламента

Нови имена има сред номинациите за управител на БНБ през следващите 6 години, часове преди изтичането на крайния срок 8 март.

Официално в парламента обаче засега не е внесена нито една номинация. Предложения от партиите могат да се пращат до края на женския празник днес. Надеждни източници на “24 часа” твърдят, че текат оживени консултации, защото се появили нови имена.

Едно от тях е на Антони Радев, чиято кариера стартира от McKinsey, а от миналата година е член на Надзорния съвет на Банка ДСК, която бе закупена от групата ОТП - най-големият доставчик на финансови услуги в Унгария и лидер на банковия пазар в Централна и Югоизточна Европа. Антони Радев ръководи от юли 2019 г.  Corvinus Universiti в Будапеща. Завършил е икономика в същия университет, а също и университета “Джон Хопкинс”. Радев създава и управлява офиса в България на световната стратегическа консултантска агенция McKinsey.

Експерти на финансовия пазар виждат връзка между новата кандидатура и неуспешния опит за наследник на настоящия управител Димитър Радев, да бъде лансиран един от двамата братя - Илиян Михов или Валентин Михов.

Първият, който е ректор на престижното бизнес училище в Сингапур, е отклонил предложението да заеме поста, тъй като за него по-важно е било да завърши своя мандат.

Пътят към БНБ на брат му Валентин Михов, който е в надзора на Българската банка за развитие, бе препънат от стажа му в руската Сбербанк, която в списъка на санкциите срещу Русия.

Имало и други вероятни кандидатури, които не били публично известни.

Остават в списъка с номинации засега досегашния управител на БНБ Димитър Радев, подуправителят Калин Христов и депутатът Любомир Каримански от ИТН.

По-скоро слух за вътрешен имидж е лансирането за БНБ и на шефката на МВФ Кристалина Георгиева.

Преди месец депутатът от ДПС Йордан Цонев пък обяви, че се водели разговори и с бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Потвърждение за това така и не се появи.

Със сигурност се знае, че ДПС няма да има свой кандидат за БНБ. Движението номинира финансиста Юнал Тасим за втори мандат като член на Фискалния съвет.

Най-вероятно и БСП няма да има своя номинация, а ще концентрира силите си към това депутатът Румен Гечев да оглави Фискалния съвет. Часове преди срока обаче червената партия още нямаше окончателно решение.

От ГЕРБ също запазиха мълчание в понеделник. Едни източници твърдят, че сегашният управител Димитър Радев, ако реши да участва, може да получи гласове от ГЕРБ-СДС. Други са категорични, че засега решението е да не се гласува. Предложението на ГЕРБ за член на Фискалния съвет е бившият икономически министър Лъчезар Борисов.

Непотвърдени публикации сочат сегашният подуправител Калин Христов като кандидатура на Демократична България. Източници на “24 часа” обаче твърдят, че не знаят коалицията да има кандидат. Симпатиите може би ще наклонят към Христов, но ако друга партия го номинира.

Сегашният управител Димитър Радев на два пъти в интервюта пред “24 часа” отговаря, че когато вземе решение, ще го обяви. Най-вероятно изчаква, за да реши дали влиза в състезанието.

Сред обсъжданите имена е и Даниела Бобева - бивш вицепремиер в два кабинета - служебния на Стефан Софиянски и този на Пламен Орешарски. Но имало вероятност та да е номинация на управляващата коалиция за Фискалния съвет, а не за БНБ.

Засега единствената по-ясна кандидатура е на шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански. Макар и за него да има колебания в ИТН. Много вероятно е Кариманскида оглави КФН, след като през юни изтича мандатът на сегашния шеф Бойко Атанасов. Изненадващо ИТН не внесе кандидатурата на Любен Дацов за Фискалния съвет, а  заложи на друго, непознато име. Дацов  бе посочен от партията като министър на икономиката в несбъдналия се кабинет с премиер Николай Василев.

Изборът на нов управител на БНБ сега е важен, защото той ще управлява голяма част от процеса по приемане на еврото. Според одобрените от парламента правила изслушването на номинираните за поста кандидати ще е публично. След това депутатите ще гласуват кой да оглави централната банка за следващите 6 години.