Два нови моста ще бъдат изградени под Царевец. Срокът за строително-монтажните работи е до края на 2023 г., а съоръженията ще разтоварят Старо Търново от автомобилния трафик. Това обявиха от екипа на трансграничен проект за подобряване на проводимостта на паневропейските транспортни коридори в трансграничния регион на България и Румъния.

По проекта за община Велико Търново, като водещ бенефициент, са предвидени над 13 млн. евро. Основната инвестиция ще бъде за ремонт на шесткилометрова улична мрежа и изграждането на два моста за автомобили и пешеходци, както и за обновяване на северния и източния входове на града. За ремонта и преасфалтирането на улиците, които са в два квартала в старата част, по проекта са предвидени близо 7 млн. лв.

Община Велико Търново сама ще финансира изграждането на двата моста над Янтра.

С построяването на мостовете се извежда автомобилният трафик от града, обясни инж. Динко Кечев от сторителната дирекция на общината.  И двата нови стоманобетонови моста ще бъдат с ленти за автомобилите и с тротоари за пешеходците.

Съгласувателни процедури вече са минали, проектирането също е готово. Предстои обявяването на обществени поръчки за строително-монтажните работи. Макар че срокът изглежда кратък и в момента върви процедурата по удължаването му, от гледна точка на технологичното изпълнение е напълно възможно той да бъде спазен, посочи инж.Кечев.

По трансграничния проект е предвидено и монтиране на електронно табло, което ще показва натовареността на двата главни пътя Русе – Велико Търново и София – Варна в частта им край старата столица.