Повишение на производството на повечето култури, както и увеличение на площите със зеленчуци в страната за 2021 г. отчита агростатистиката на земеделското министерство.

През изминалата година площите, които се ползват за производство на зеленчуци в стопанствата, са 37,1 хил. ха., което е увеличение с 1,6% в сравнение с предходната година. 1,1 хил. ха. са оранжерийни, а 36 хил. ха. са открити площи, като 35,1 хил. ха. от тях са реколтирани. Продукцията на зеленчуци в страната за 2021 г. е 690,1 хил. тона, от които 108,5 хил. тона са оранжерийна продукция.

Картофите отчитат най-голямо производство – 195,6 хил. тона, след тях са доматите – 116,4 хил. тона, дините – 107,3 хил. тона, както и пипера – 61,6 хил. тона.

Според анализът на земеделското министерство производството на картофи се увеличава спрямо 2020 г., но в сравнение с предходни години отчита спад – най-висок е ръстът през 2018 г. за отчетен период от пет години.

Доматите бележат ръст от 0,5% за 2021 г. в сравнение с предходната, но отчитат намаляване на продукцията спрямо предните три години. Междувременно средният добив от реколтирани площи и производство на открито спада, тоест увеличението на доматената продукция се дължи на оранжерийното производство.

За периода от пет години пиперът отчита единствено увеличение, като през 2021 г. достига най-високите си нива. За една година реколтираните площи се увеличават с 10%, а средният добив е около 20 хил. кг. на хектар. 

Статистиката за 2021 г. отчита ръст и в оранжерийното производството. Производството на домати за 2021 г. е 59 хил. тона и се увеличава с 27,5% спрямо 2020 г. Пиперът в оранжериите нараства с 23,2% - 4,5 хил. тона. Най-голям ръст отчитат оранжерийните корнишони – 160%, като за 2021 г. производството им възлиза на 125 тона, а през 2020 г. то е 48 тона.

Ягодите, които са включени в статистиката, също бележат голям ръст – 47% увеличение за 2021 г. спрямо предходната, като продукцията им достига 6,2 хил. тона.