Хранителната индустрия от години търси алтернативa на палмовото масло - суровина, която е в основата на много продукти в сектора и е в центъра на яростни екологични кампании. Всъщност палмовото масло се използва и в други сектори (продукти за лична хигиена, метални предмети, пластмаса, гума, в процеса на производството на тъкани, бои, хартия и електронни компоненти), съобщи БТА.
Отглеждането на растението, от което се извлича тази съставка - палмата Elaeis guineenensis - води до унищожаването на тропическите гори и на площи, предназначени преди това за отглеждане на други култури, най-вече в Югоизточна Азия, като излага на риск съществуването на орангутаните. Индонезия и Малайзия са водещите световни производители, но в последно време производството разшири обхвата си и към Африка.
Сега обаче, пише "Блумбърг бизнесуик", от момента, в който войната в Украйна блокира над половината от световното производство на слънчогледово олио, което е основният заместител на палмовото, компаниите за хранителни стоки решиха да се върнат назад.
Пример за това е британската "Айсланд фуудс" (Iceland foods), която през 2019 година се ангажира да изключи палмовото масло от цялата си продуктова гама, докато сега залага на употребата му със сертификат за устойчивост. "Това бе трудно решение. Никога не съм си мислил, че ще трябва да се върнем към палмовото масло", заяви главният изпълнителен директор на компанията Ричард Уокър.
Благоприятен момент
На Русия и Украйна се падат около 65 на сто от световното производство на слънчогледово олио, 25 на сто от пшеницата, 20 на сто от ечемика и 18 на сто от царевицата по света, информира италианското издание "Интернационале".
Конфликтът блокира транспорта, доведе до забавяне в събирането на реколтата и повиши неимоверно цените на хранителни продукти, най-вече на основни стоки като хляба, месото и олиото за готвене.
Освен това правителствата на Индонезия, Индия и Аржентина решиха да ограничат износа, за да запазят собствените си хранителни резерви, с което допълнително намалиха световните наличности от пшеница, захар и растителни масла.
Доставчиците на палмово масло искат да се възползват от благоприятния момент. Малайзия, вторият по големина производител в света, потвърди желанието си да задоволи възстановяването на износа. Правителството в Куала Лумпур се опитва и да получи сертификат за устойчивост на палмовото си масло, след като няколко големи компании се ангажираха да купуват суровината само от доставчици, които не унищожават горите и гарантират достoйни условия на труд.
В момента само една пета от палмовото масло, което се произвежда в световен мащаб, има сертификат за устойчивост. Останалата част се смесва с масло с несигурен произход и се разпространява без етикет за устойчивост.