По време на инфлация това се оказа най-достъпната храна
Тази есен е по-изгодно да се правят морски консерви, отколкото със зеленчуци
Опашки се извиха на рибните пазари в Бургас за евтин чернокоп. Заради богатия улов цената на деликатесната риба падна драстично - до 3 лева. Така се оказа най-евтината храна по магазините по време на инфлация през последните месеци.
Тази есен излиза по-евтино да се консервира чернокоп, отколкото да се прави лютеница или да се затварят зеленчуци, коментират домакини.
В Бургас цената от 3 лв. за кило чернокоп не се е случвала от години.
Макар и по-дребен, е идеален за консервиране и пържене
По-едрият върви между 5 и 6 лв. килото, което също е ниска цена.
Рибните щандове на пазара “Краснодар” и “Велека” са залети с риба - толкова е много, че с лопати да я ринеш. Сега мъже и жени се прибират от там с торби риба вместо с домати и краставици за по 4-5 лв. килото, казват бургазлии.
Според старите морски вълци изобилието се дължи да огромни пасажи, циркулиращи от Босфора на север, които се задържат дълго в наши води. Освен това
времето е почти лятно и рибарите масово излизат с лодките си
в морето и вече втора седмица не пропускат ден, за да хвърлят мрежи за чернокоп.
Бургазлии купуват чернокопа в големи количества, за да се запасят - не се знае докога ще продължи това изобилие. Прогнозите са за застудяване към края на седмицата, което може да “закотви” рибарите на брега и цената на рибата да се вдигне, коментират млади и стари.
Опашките за риба по рибните щандове започват от сутринта и се вият до ранния следобед. Рибата е толкова много, че търговците зареждат на няколко пъти щандове с прясна риба направо от рибарите.
Миналата есен също имаше много чернокоп, но се задържа евтин само за 3-4 дни. Сега постоянно пада вече повече от седмица. Миналата година поевтиняването бе заради пандемията - тогава много кръчми бяха затворили и нямаше кой да изкупи на едро чернокопа.Сега заведенията работят на пълни обороти и въпреки това магазините пак са пълни с риба.
Макар че са на море, бургазлии не пропускат да се запасят с пресен чернокоп и да напълнят фризерите си. Преди така правеха и търговците, но сега бързат да продадат стоката, която е в огромни количества и не може да се побере в камерите.
Няма селище от Обзор до Резово, където да не се вади в изобилие чернокоп.
Паламудът обаче намаля и от 8-10 лв. преди седмица цената му вече е 12 лв.
Заради многото прясна риба бургазлии рядко поглеждат към замразените.
Вързахме Никулден. И да няма риба тогава, хладилникът е пълен с чернокоп, казва мъж на около 60-те, прибирайки се от “Краснодар” с пълна торба.