"Амазон" (Amazon) претърпя днес поражение в Европейския съд в спор с дизайнера на луксозни обувки Кристиан Лубутен за защита на интелектуална собственост, предаде ДПА.

Гигантът в онлайн търговията може да бъде подведен под отговорност за нарушаване на търговска марка на трети лица при определени обстоятелства, обявиха съдиите.

Най-известните стоки на Лубутен са елегантните дамски обувки с червени подметки. Френският дизайнер регистрира червения цвят на външната подметка като защитена марка в ЕС, както и в други региони.

"Амазон" редовно рекламира обувки с червени обувки, които според Лубутен се пуснати на пазара от трети страни без съгласието на дизайнера. Кристиан Лубутен смята това за нарушаване на правата за търговска марка от "Амазон" и затова съди компанията в Брюксел и Люксембург.

Препъникамъкът бе дали оператор на онлайн търговска платформа, какъвто е "Амазон", носи пряка отговорност за нарушаването на търговски права, дори когато това включва реклама от трета страна. Европейският съд потвърди, че случаят е именно такъв.

Ако потребителите на уебсайта са останали с впечатлението, че обувките са продавани от името на "Амазон", може да се предположи, че американският онлайн гигант е използвал регистрирания от самия Лубутен символ.

Такъв бе и случаят, когато "Амазон" проектира всичките реклами на сайта си по еднакъв начин, представяйки логото си на онлайн търговец и в рекламите на трети страни, като онлайн гигантът е съхранявал и изпращал обувките.

Сега е ред на националните съдилища да решат дали в действителност е имало измама с търговска марка в съответния случай - предаде БТА.