Ябълките неочаквано поскъпнаха с 13% за една седмица

За първи път от август насам цените на основните храни в България падат на седмична база. Това обаче се отнася за цените на едро по складовете и тържищата, в магазините нищо не е поевтинявало. Освен това понижението на цените далеч не обхваща всичко. Пакетирани храни като захар, ориз, боб необичайно за този сезон поскъпват малко, същото се отнася и до някои плодове и зеленчуци.

Като цяло индексът намалява в сравнение с предходната седмица, защото

поевтиняват повечето млечни и месни продукти

Това е обичайно за януари и се дължи по принцип на намаляващото потребление след новогодишните празници, което трае до края на февруари или до първото затопляне на времето.

Като се изключи сиренето и маслото, които леко поскъпват, тази седмица всички останали млечни продукти поевтиняват с по 2 до 3 процента в сравнение с миналата седмица.

Дори яйцата, които иначе са рекордьори с над 76% поскъпване за последната година, за първи път от много време поевтиняват с 2,5%. От 40 ст. цена на едро за бройка предходната седмица те вече струват по 39 ст. Това обаче се отнася до най-малките яйца, размер М. По тържищата в Плевен например те струват дори по 32 ст., но във Враца са с 11 ст. по-скъпи и се продават по 43 ст. (виж инфографиката).

В същото време някои плодове и зеленчуци, които през зимата се вадят от складове за презимуване, необичайно поскъпват. Например средната цена на ябълките

само за една седмица се е вдигнала с над 13%,

което не е много характерно за това време от годината. Същото се отнася и за зрелия лук, който поскъпва с над 10% за последните 7 дни.

По-малко, но все пак с по около 5% поскъпват също оранжерийните краставици и домати.

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов каза по БНТ в неделя, че по принцип при зеленчуците има много силни сезонни колебания и може да се окаже, че понякога краставиците са най-скъпият зеленчук, а веднага след това - най-евтиният.

Други плодове, характерни за зимата, като мандарини и банани, не поскъпват по борсите, но в магазините цените им вече са достигнали тавана и потреблението им определено спада. Например

бананите масово се продават по над 3,40 лв. килото,

а на много места цената им достига и 3,60. Дори на едро те вече се продават по 3,13 лв. килото, а в търговската мрежа отдавна никой не предлага промоции.

Същото е положението и с мандарините, при които маржът е дори още по-голям - на едро те се търгуват средно за 2,05 лв. килото, но в магазините често струват и по 3 лева и дори повече в зависимост от сорта и състоянието им.

Портокалите пък съвсем леко поскъпнаха за последната седмица - от 1,77 на 1,73 лв. за килограм, но и те в магазините са далеч по-скъпи.

Общото намаление на цените обаче не е тенденция само в България, у нас тя дори закъснява. Вече девети месец световният индекс на храните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) намалява, като декемврийската му стойност падна дори под нивото ѝ отпреди една година. Според експерти това се дължи най-вече на успокояването на енергийните цени, които са довели до съществено понижение на цените на азотните торове. В същото време в световен мащаб се понижават цените на растителните масла - слънчогледово и палмово.