Аржентинците се очаква през 2023 г. да изядат най-много говеждо от пет години, продължавайки тенденцията страната да е на първо място в света по консумирани пържоли на глава от населението въпреки болезненото въздействие на 109 процента инфлация върху цените на храните, съобщи Ройтерс, позовавайки се на доклад на аржентинската борса "Росарио грейнс" (Rosario Grains).

Големият производител на говеждо месо, където барбекютата "асадо" са ключова част от кулинарната култура, а заведенията за пържоли са навсякъде по градските улици, наблюдава спад в потреблението на говеждо през последните години, тъй като цените се покачиха и аржентинците се насочиха към по-евтино пилешко и свинско месо.

Тенденцията обаче изглежда отчасти се обръща, дори пред лицето на едно от най-високите нива на инфлация в света, която сериозно навреди на покупателната способност. Анализаторите очакват инфлацията да достигне 130 процента до края на годината.

"Въпреки всичко традиционното "асадо" остава един от стълбовете на местната гастрономическа традиция и задължително за повечето аржентински маси за вечеря", посочи борсата, добавяйки, че вероятното потребление на говеждо тази година ще бъде 53,1 килограма на човек.

Борсата допълни, че относителната цена на говеждо спрямо свинското и пилешкото месо е спаднала от 2021 г. насам, въпреки че остава висока спрямо историческата средна стойност. Брутните заплати също бяха малко по-високи от тези през 2021 г., макар и отново по-ниски от историческите средни стойности.

Делът на говеждото в консумацията на месо се е покачил тази година до 46 процента от 44 процента преди две години. Въпреки това количеството и делът на говеждото все още е далеч под върховете от около 68 кг на глава от населението и над 70 процента от общата консумация през последните две десетилетия, предаде БТА.

Неотдавнашният ръст в данните подчертава значението на говеждото в аржентинската култура, въпреки че най-високата инфлация от 1991 г. насам тласна около 40 на сто от населението в бедност.