60 млн. лева ще инвестират в Стара Загора две фирми от автомобилната промишленост – холандска и френска, съобщи на пресконференция днес кметът на общината Живко Тодоров. Холандската компания планира да наеме на работа 600 души, а френската – 300.

Засега от общината отказват да съобщят имената на фирмите.

Успяхме да се преборим с няколко български града и две държави, за да дойдат тези инвеститори точно в Стара Загора, каза Росица Райкова, която завежда отдел "Инвестиции" на общината. Тя само разкри, че контрагенти на френската компания са някои от най-големите автомобилни концерни в Европа като "Мерцедес" и "Фолксваген". Френската и нидерландската фирми очакват да получат сертификат за инвеститори от клас "А".

И двете компании вече търсят работна ръка, стана ясно от разговора в общината. Те ще ползват готови сгради в Индустриалната зона на Стара Загора.

През 2021 г. в Стара Загора се отбелязва увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 12 процента в сравнение с предходната 2020 г. Очакванията след края на тази година са за още по-голям ръст, прогнозират от отдел "Инвестиции".

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че предстои да бъде сключен договор и с шведска компания, която възнамерява да развива свое производство на територията на новоизградената индустриална зона "Загоре". Наред с това в хода на брифинга стана ясно, че от "Билла" са решили да изградят своя логистична база в близост до града - на разклона за село Загоре на пътя към магистрала "Тракия". Инвестицията е на частен терен.

Очакванията са в следващите две години в Стара Загора да бъдат открити общо 2650 нови работни места. Интерес на инвеститори към града има, но проблемът е, че няма достатъчно големи терени с изградена инфракруктура, каквито се търсят.

Затова и общината настоява по-бързо държавата да й отстъпи терени с площ над 2 хиляди декара в района на бившето летище, които да бъдат превърнати в нова индустриална зона, като се запази и реконструира и самолетната писта там.

В същото време стана ясно, че индустриална зона "Загоре" е успяла да привлече до момента инвестиции за 143 млн. лева. Продадени са 110 декара терени, а минималният брой работни места, създадени в зоната, достигат 1237. Това припомни изпълнителният й директор Радослав Танев. Той уточни, че се работи за разширяването на зоната до 420 декара, в които влизат земеделски земи.