Кандидатът за еврокомисар по политиката за изменението на климата обеща да премахне субсидирането на въглищата и други изкопаеми горива, ако Европейският парламент го одобри за поста.

Бившият външен министър на Нидерландия Вопке Хукстра се яви на препитване за компетентост и професионална пригодност пред четири парламентарни комисии в понеделник вечер. Окончателното гласуване е насрочено за 5 октомври, след като досегашният нидерландски комисар Франс Тимерманс напусна, за да оглави лява листа за предсрочните избори в родината си през ноември.

Хукстра обеща по-строги действия, за да се премахне субсидирането на изкопаеми горива, сред които постепенно отпадане на 52 млрд.евро, които страните от ЕС харчат за подпомагане на добива основно на въглища и газ всяка година, съобщи Ройтерс.

Той каза, че ще направи всичко възможно политиците да чуят учените, които настояват за поне 90% нетно намаление на емисиите на парникови газове до 2040 г. и обеща, ако бъде избран да представи анализ за приемане на първа правнообвързваща цел за намаляване на парниковите газове още в началото на 2024 г. ЕС си е поставил за цел да постигне въглеродно неутрална икономика до средата на века, предаде "Дневник". 

"Ще използвам всички налични инструменти, за да позволя на ЕС да постигне минималната препоръчителна цел от 90% нетно намаление", каза Хукстра по време на трудно изслушване с многожество остри въпроси към кандидата.

Нидерландия губи позиции с номинацията на бившия си външен министър, тъй като той няма да наследи от Тимерманс поста на старши вицепрезидент на Европейската комисия, а Зелената сделка, за която той отговаряше беше прехвърлена към вицепрезидентъ Марош Шефчович.

Вместо да координира всички зелени политики, сега нидерландският еврокомисар, ако получи "да" от парламента, ще отговаря до 1 ноември 2024 г. само за климата.

Смята се, че това е жест на Урсула фон дер Лайен към социалистите, тъй като Хукстра е номинация на ЕНП и влизането му в Еврокомисията ще промени баланса между политическите партии в нея.

Зелените и левите евродепутати са скептични към избора на Хага, тъй като Хукстра няма опит в климатичните политики. Преди да поеме нидерландската дипломация в четвъртото правителство на Марк Рюте, той е бил пе години финансов министър. Евродепутатите не пропуснаха да подчертаят, че преди да влезе в полииката бъдещият климатичен еврокомисар, който е юрист по образование, е работил за "Шел" и за консултантската компания "Макензи".

Но Ройтерс пише,, че е малко вероятно законодателите да го отхвърлят, отчасти защото това може да означава, че ЕС няма нов ръководител на политиката за климата на срещата на върха на ООН за климата COP28 през ноември.