Стартъп компанията DeepDrive, с водещ инвеститор BMW, разработи електрически двигатели за колелата на колите и дизайн с два ротора, който според компанията спестява много разходи и ресурси. Двуроторен електромотор с радиален магнитен поток може да бъде монтиран във всяко возило или като централен задвижващ двигател, или като двигател в самото колело.

Патентованата технология на DeepDrive увеличава пробега на колата (средно до 800 км), постига висока плътност на въртящия момент, по-рентабилна е за производство и изисква по-малко природни ресурси. BMW твърди:

"Със своята патентована и уникална архитектура на електронния двигател, DeepDrive може да постави нови стандарти за електронна мобилност и е готова за масово производство", твърдят от баварсакта компания.

19-инчовите двигатели в колелата на DeepDrive осигуряват 1250 Nm въртящ момент и 125 kW мощност с заявена ефективност от 97 процента в пакет, който тежи впечатляващите 32 кг. Подходящ е за компактен клас и средно големи електрически возила, които използват литиево-желязо-фосфатни или натриево-йонни батерии. Централният задвижващ мотор може да се похвали с въртящ момент от 700 Nm и мощност от 300 kW с максимална скорост от 12 000 об/мин - с 98 процента ефективност на задвижването и само 30 кг тегло. Производството на първите превозни средства с тези двигатели трябва да започне през 2026 г., пише DesignNews.