Китайският автомобилен гигант SAIC Motor заяви, че планира да произвежда електрически автомобили и ванове с марката MG в Европа. Така се избягват мита. По този начин бившата легендарна британска марка отново ще се сглобява на Стария континент. "SAIC Motor планира да въведе нова китайска енергийна технология и да построи зелени фабрики в Европа", се казва в официално изявление на компанията.

Според Европейската комисия износът на електрически автомобили SAIC за ЕС ще подлежи на допълнителни 38 процента мито от 4 юли, т.е. в най-високо планирания диапазон. Общо митото ще бъде 48 процента, защото вече се прилагат 10 процента.

Това е най-успешната китайска марка в ЕС. През миналата година MG продаде 231 684 автомобила в Европа, което е два пъти повече от 2022 г., като SUV модела ZS съставлява по-голямата част от продажбите. Тази година MG планира да увеличи продажбите си на Стария континент на над 300 000 автомобила. Това трябва да бъде подпомогнато от пускането на пазара на новия малък автомобил MG3, който ще бъде един от основните конкуренти на Fabia. MG достави повече от 100 000 коли на европейския пазар през първите пет месеца на 2024 г.

Засега MG има заводи само в Китай, Тайланд и Индия.