Оставете лаптопа и таблета вкъщи, забравете за смартфона през повечето време, съветват психолозите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Едно, две, три, 12... Иска ви се да броите тържествуващо като абитуриент. Само 12 работни дни остават до лятната отпуска. Ах, как хубавичко ще си починете!

Наистина ще стане, ако не се объркате. Това, че ще спрете две седмици да работите, не значи, че ще релаксирате. За пълноценен отдих са ви нужни непознати усещания, подчертават психолозите. Можете да си ги осигурите, като внесете промени в поведението си.

Психолозите твърдят, че мнозинството съвременни хора не умеят да почиват. Защото така са прегърнали технологиите, че нарушават естествения си биоритъм, в който се редуват фази на напрежение и на отпускане.

Готови сте веднага да кажете, че вие не сте от тези хора. Помислете обаче каква ваканция си подготвяте.
Да, излизането от всекидневната рутина и смяната на обстановката са освежаващи. Но не са достатъчни. Нужна ви е смелостта да скъсате връзките, които поддържате във всекидневния си делови живот. "За да презаредите батериите, е желателно да се откъснете от навиците си", уверява френската психоложка Елен Юре.

Не сте на прав път, щом списъкът за багажа започва с лаптопа и таблета. (Смартфонът си е непрекъснато с вас.) Какви ти непознати ваканционни усещания, като постоянно ще следите служебната кореспонденция и социалните мрежи.

Съветът е непременно да се освободите от електронните джаджи. Те бълват информация, която ви залива. Поглеждате я уж за малко, а неусетно минало време, което може да прекарате в нещо по-отпускащо.

Просто не взимайте лаптопа и таблета. Смартфона дръжте изключен през повечето време. Включвайте го два пъти на ден, набързо преглеждайте съобщенията. С роднините се уговорете кога ще се свързвате. Щом те са здрави, на никого нищо няма да му стане, ако не сте му на разположение винаги, когато му се прииска.

Липсата на електронни джаджи ще направи дните ви различни, настояват психолозите. Ден-два ще ви е необичайно и неспокойно, но после ще свикнете и наистина ще си починете.
---------- Дали не ви е страх да се изключите

През смартфона нито за миг не пропускате никаква служебна комуникация - корпоративния сайт, пощата, чата, където с колегите обменяте информация. Всичко по всяко време следите. И веднага давате знак, че сте там, бдите. И през отпуската, естествено.

Всъщност не е естествено. Опитайте да се самоанализирате защо го правите. Зад тази обсебеност от служебната комуникация вероятно се крият причини, които е полезно за здравето и за кариерата ви да отстраните.

о Неувереност. Притеснявате се, че като пропуснете някое съобщение, ще се лишите от конкурентно предимство и колега може да ви измести.

Хората с професионално самочувствие не постъпват така. Информацията е важна, но може да не я следите толкова ревностно през отпуската. Като се върнете на работа, ще се осведомите. И понеже имате качества, ще се справите с всякакви нови предизвикателства.

о Натегачество. Искате да покажете на шефа и колегите, че работата за вас е висш приоритет. Не я изоставяте, готови сте винаги да съдействате.

Надявате се това да бъде оценено. Но може да стане обратното, ако шефът ви е добър мениджър, който смята, че умните хора си оставят време за почивка, понеже съзнават, че тя е важен фактор за продуктивността им. А като не се изключвате, вие или сте глупави, или искате да създате впечатление, че сте незаменими дори за две седмици. Нито едното не прави приятно впечатление.

о Патологично любопитство. За клюкарите пристрастеността към информацията няма общо с работата. Те се чувстват неудовлетворени, като не са в течение на кого какво е възложено, кой е похвален или порицан, кой с кого се е спречкал.

Този стремеж не ви краси, озаптете го поне през отпуската.

о Дефицити в личния живот. Дали пък не следите неотлъчно деловата комуникация, понеже не намирате какво друго да правите?

Това е много сериозно. Обмислете го. Работата не може да замести семейството, приятелите, общуването с други хора извън колегите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Какво е предотпускарски синдром и как да го избегнете

"Войната за отпуската" трябва да завърши с поне 10 работни дни

4 минути закъснение - какво пък толкоз се сърди някой? Може да е вродено, но как се преодолява

Гордост и горделивост - разликата определя успеха в кариерата. А скромността вреди

Самопредлагате се? Не е срамно, а води към успех, като го направите по 3 умни начина

Как да се справите с колега критикар

Грешите името на събеседника си?! Голям фал. Трикове да запомняте

7 техники да плените непознати колеги

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Синдромът на презаетите с работа - забравят какво са яли днес. И как да го преодолявате

Първият въпрос при делово общуване е важен. И той не е "Как сте"

"Премията за красота" се оказва мит - не работи за успех в кариерата

Внимавайте какво си драскате - издавате характер и състояние пред шефа и колегите