Варна е рекордьор с 23,5% за година 

В ЕС само Полша ни изпреварва по ръст на цени

След известно успокояване през 2023 г. цените на жилищата в България през последните две тримесечия отново тръгнаха нагоре, като през първите три месеца на 2024 г. поскъпването е рекордно.

Данните на НСИ, публикувани в понеделник, показват, че апартаментите са поскъпнали със 7,1% в сравнение с края на миналата година и с цели 16% на годишна база. Сравнението показва, че толкова голям скок на цените не е имало от времената на надуването на имотния балон преди 15-17 години.

Абсолютният рекорд по ръст на цени в България е през четвъртото тримесечие на 2007 г. - 34,6% на годишна база и 8,8% на тримесечна. Това продължи и през 2008 г., но след гръмването на балона имаше спад, а след това никога не се е случвало годишно нарастване над 10% до миналата година (Виж инфографиката).

Статистиката взема данните от реалните продажни цени, отразени в Агенцията по вписванията. В големите градове, където имотният пазар е и най-развит и има най-много сделки, поскъпването е още по-голямо от средното.

Варна например е рекордьор и изпреварва столицата

- за година жилищата са поскъпнали с 23,5%. В София ръстът е 18,2%, Следват Бургас с 12,3, Русе - 9,2%, Стара Загора - 8,8% и Пловдив със 7,7%.

Евростат все още не е публикувал данните за първото тримесечие, но още в края на миналата година стана ясно, че по ръст на имотните цени България е на второ място в Евросъюза, изпреварена единствено от Полша с нейните 13% на годишна база. Тогава у нас годишният ръст беше 10,1%.

Едно от възможните обяснения за това ускоряване на ръста на цените е предстоящото влизане в еврозоната и приемането на еврото като парична единица.

“Това кара продавачите да задържат предлагането на имоти, а купувачите - естествено, да бързат да придобият имота, който са желали. А при намаляващо предлагане е нормално цените да вървят нагоре. Нашите анализи и прогнози сочеха, че годишният ръст на цените на жилищата във всичките им сегменти в началото на 2024 г. ще е поне 10%, затова ръстът от 16% не ме учудва”, коментира Полина Стойкова, управител на една от големите агенции за имоти.

Другата съществена причина е, че

България няма да бъде засегната от увеличаващите се лихви по ипотечните кредити

Средното оскъпяване по заемите у нас е все още под 3%, а според експерти, без да стигне поне 4%, трудно ще може да се говори за охлаждане на пазара.

Кредитната активност по отношение на жилищата също расте с доста високи темпове. След леко забавяне до годишни ръстове под 18% през пролетта на миналата година ускорението се засили. През първото тримесечие на 2024 г. увеличението в обема на предоставените от банките жилищни кредитие е с 22,03% спрямо година по-рано.

Например само през април банките у нас отпуснаха 864 млн. лв. за ипотечни кредити при 538,4 млн. преди година. Ако се изключат рефинансираните през април ипотеки за 196,1 млн. лв., ръстът на новите жилищни заеми спрямо миналата година е още по-голям - 73%.