Последният опит на правителствата в ЕС да излязат от задънената улица относно смекчаването на регулациите за генно редактирани култури се провали, след като държави членки отхвърлиха промените в текста, който освобождава патентованите семена от мярката, предаде Ройтерс.

Текстът за така наречените нови геномни техники (НГТ), който ще бъде в основата на преговорите с Европейския парламент, преди законът да влезе в сила, беше изтеглен от дневния ред днес, след като в предварителните разговори стана ясно, че няма достатъчно подкрепа за постигане на квалифицирано мнозинство, според служител на ЕС.

Полша и други отказаха да подкрепят променения текст въпреки усилията да се смекчат опасенията, че патентоването на семена, произведени с помощта на НГТ, няма да осигури равен достъп до технологията за малки и средни производители.

Новите проекти на правила от Белгия, представени тази седмица, се стремят да отделят НГТ технологията от разпоредбите, обхващащи традиционните ГМО, и също така искат всички патентовани НГТ семена все още да попадат под най-строгите правила за ГМО, според източник от ЕС, цитиран от БТА. 

Европейският парламент одобри НГТ технологията през февруари, но за да може предложението за облекчаване на регулациите да продължи, законодателите и правителствата трябва първо да съгласуват съответните текстове.

За разлика от ГМО, НГТ може да редактира генетичния материал на даден организъм, без да въвежда чужда ДНК.

Поддръжниците на новите геномни техники казват, че те ефективно ускоряват мутациите, които могат да се появят естествено с течение на времето, и могат да развият сортове, които да намалят употребата на пестициди и да направят културите по-устойчиви на суша и по-питателни. Критиците казват, че НГТ не се различавта от ГМО и могат да увредят крехките екосистеми, засягайки здравето на хората.

Сезар Гонзалес от базираната в Брюксел Европейска асоциация за семена Euroseeds каза, че неуспехът да се постигне консенсус ще означава забавяне от най-малко една година в одобряването на каквото и да е законодателство, тъй като ротационното председателство на ЕС ще бъде ръководено от Унгария и Полша, и двете от които се противопоставят на законодателството.

Междувременно ЕС може да се затрудни да идентифицира вносни продукти, разработени с помощта на НГТ, тъй като те няма да имат чужда ДНК, която да се използва за идентифицирането им.

"Това е недостатък за тези тук и предимство за другите", коментира Гонзалес.