Проектът за разширение на газовото хранилище в Чирен ще даде възможност за съхранение на природен газ до 1 млрд. куб. м, което е двойно повече от сега

Последните няколко години отбелязаха значително увеличение в търсенето на природен газ в Европа от нови източници, включително втечнен природен газ от САЩ и други.

На този фон Вертикалният газов коридор - стратегическа инициатива на операторите на системи за природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, се доказва успешно като проект с ключово значение не само за България, но и за всички страни от Централна и Югоизточна Европа, включително за Молдова и Украйна. Неговата реализация цели повишаване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север, с което ще гарантира сигурността на европейския енергиен сектор.

Сред основните цели на инициативата са максимално оползотворяване на възможностите на наличната газопреносна инфраструктура, както и извършване на оптимални инвестиции в допълнителна, надграждаща инфраструктура. Реализацията на този проект ще допринесе за постигането на ключови за европейската енергийна политика цели, а именно, енергийна сигурност и пазарна интеграция чрез диверсификация и конкуренция.

България заема ключово място

в маршрута на Вертикалния газов коридор

“Булгартрансгаз” е сред инициаторите на идеята за устойчиво разширение на газопреносната инфраструктура в региона и създаване на капацитет за пренос на газ от юг на север, което води до разширяването на Вертикалния газов коридор. През януари 2024 г. към Меморандума за разбирателство се присъединяват газопреносните оператори на Молдова VestMoldTransgaz S.R.L и на Украйна Gas TSO of Ukraine LLC.

С присъединяването на двете държави към инициативата проектът се утвърждава като стратегически маршрут за пренос на допълнителни количества втечнен природен газ от Азербайджан и други надеждни източници по алтернативен маршрут.

Ключови проекти на “Булгартрансгаз” ЕАД, които са част от инфраструктурата за Вертикалния газов коридор и които ще осигурят възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България, са:

- Проект с румънския Transgaz S.A. за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру вода 1/Кардам в посока от България към Румъния. Той ще осигури добавен капацитет в размер на 137,2 гигаватчаса на ден. Индикативната стойност за реализацията на тази инвестиция, включваща проектиране, доставки и строителство, е около 191,41 млн. евро.

-  Проект с гръцкия оператор DESFA S.A. за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България, който се разглежда в два варианта. Първият ще осигури добавен капацитет в размер на 35,4 гигаватчаса на ден, като инвестицията, включваща проектиране, доставки и строителство, е около 122,5 млн. евро. При втория разглеждан вариант ще се осигури добавен капацитет в размер на 104,4 гигаватчаса на ден, като индикативната стойност, включваща проектиране, доставки и строителство, е около 307,2 млн. евро.

- Проект за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Стара Загора, който ще осигури достигане на общ технически капацитет в размер на 5 млрд. куб. м на година. Предвижда се минимална инвестиция от страна на “Булгартрансгаз”.

Проектите за повишаване на капацитета на Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода 1/Кардам в посока от България към Румъния са водещи в реализацията на Вертикалния газов коридор. Успешното им въвеждане в експлоатация ще осигури реална техническа възможност газопреносната мрежа на “Булгартрансгаз” ЕАД да осъществява пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни и сигурни източници в посока от юг на север в изпълнение на целите за диверсификация и подобряване на сигурността на доставките. Предвижда се и двата проекта да бъдат въведени в експлоатация през 2026 г.

Широка подкрепа за инициативата

“Вертикален газов коридор”

Проектът има подкрепата на Европейския съюз, тъй като още през януари 2024 г. в рамките на среща на операторите по ВГК в Атина присъства и комисарят по енергетика на ЕС Кадри Симсон. Тогава тя обсъди с участниците напредъка по коридора, изрази подкрепа за него и приветства присъединяването на новите участници.

При посещението на министърa на енергетиката Владимир Малинов във Вашингтон през май 2024 г. една от водещите теми беше инициативата за Вертикален газов коридор. Подкрепа от Белия дом бе изразена от посланик Джеймс О'Брайън, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, както и от Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност, и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ. Вертикалният газов коридор бе подкрепен и на различни международни форуми, в т.ч. от помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ Джефри Паят.

Реализацията на Вертикалния газов коридор

на българска територия стартира с подписването

на два ключови договора

В началото на юни 2024 г. “Булгартрансгаз” ЕАД подписа два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата - Кресна и Рупча - Ветрино.

Церемонията беше в Министерския съвет в присъствието на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, председателя на КЕВР Иван Иванов, зам.-посланикa на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук, и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия Даниел Орсзаг.

Премиерът Главчев определи Вертикалния газов коридор като стратегически проект с ключово значение за диверсификацията и отбеляза, че активният принос на държавата за успешната реализация на проекта ще продължи.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че проектът е не само стратегическа регионална инициатива, а и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност на един по-широк регион, доказателство за което е успешната работа в синергия с всички държави по маршрута и оператори на газопреносни мрежи по трасето. Той подчерта и отличното партньорство между български и американски компании, което следва да послужи за пример как и за в бъдеще енергийни проекти биха могли да бъдат реализирани в необходимия срок, с очакваното качество и в рамките на предвидените бюджети.

По време на подписването на двата договора посланикът на Украйна в България - Олеся Илашчук, лично изрази подкрепа за проекта и увереност, че той ще спомогне за сигурността на нейната родина.

Прекратяване на преноса на руски природен газ

през Украйна

Пред газовия сектор и региона стои едно огромно предизвикателство, а именно предстоящото прекратяване на преноса на природен газ от Русия през територията на Украйна, което се очаква от началото на 2025 г. на база на изтичащ договор, който не изглежда, че ще бъде подновен.

Вертикалният коридор може да изиграе ключова роля в този процес, тъй като маршрутът му може да осигури необходимия пренос на газ, като допълнително допринесе за подобряване на достъпа до алтернативни и надеждни източници. Това в същото време ще подпомогне продължаването на дейността на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна чрез осигуряване на възможност Европа и регионалният пазар на природен газ да се възползват от възможностите им.

Други проекти на “Булгартрансгаз”:

В синергия с изпълнението на дейностите по реализацията на Вертикалния газов коридор “Булгартрансгаз” ЕАД работи по няколко проекта с ключов принос за постигането на целите на европейския единен пазар – разширението на подземното газово хранилище в Чирен и терминалът за втечнен природен газ в Александруполис.

Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен е сред най-мащабните в сектора и ще допринесе за подобряване на енергийната сигурност, повишаване на пазарната интеграция и насърчаване на търговията и конкуренцията в региона. Предвижда се дневните капацитети за добив и нагнетяване на газ в хранилището да се увеличат до 8-10 млн. куб. м дневно, а възможностите за съхранение да нараснат двойно до 1 куб. млрд. м. Тези проекти са в синергия и с още един проект от общ интерес за ЕС, успешно реализиран от “Булгартрансгаз” ЕАД - интерконектора България - Сърбия, чийто български участък беше изграден и въведен в експлоатация за по-малко от 9 месеца през 2023 г.

Ускореното изпълнение на тези проекти паралелно с реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор потвърждава потенциала и възможностите на българската газопреносна система и нейната ключова роля по отношение на развитието на регионален газов пазар, постигането на по-добра енергийна сигурност, гъвкавост и надеждност.

Карта на Вертикалния
 газов коридор. 

ГРАФИКА: “БУЛГАРТРАНСГАЗ”
Карта на Вертикалния газов коридор. ГРАФИКА: “БУЛГАРТРАНСГАЗ”
Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов говорят за значението на коридора след церемонията по 
подписване на двата  договора за строителство
 на българския участък.
Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов говорят за значението на коридора след церемонията по подписване на двата договора за строителство на българския участък.
Карта на участъците, в които ще се увеличава капацитетът.
Карта на участъците, в които ще се увеличава капацитетът.
През януари 2024 г. на среща на операторите по ВГК в Атина комисарят по енергетика на ЕС Кадри Симсон (в средата) обсъди с участниците напредъка по коридора и изрази подкрепа за него.
През януари 2024 г. на среща на операторите по ВГК в Атина комисарят по енергетика на ЕС Кадри Симсон (в средата) обсъди с участниците напредъка по коридора и изрази подкрепа за него.