Полицейски арсенал - белезници, стоп палка и моторни превозни средства със специален режим на движение, ще могат да използват служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), когато открият бракониери на риба.

Това предвижда проект на наредба, пуснат за обществено обсъждане от земеделското министерство и агенцията.

В мотивите е записано, че това се налага поради недоуточнени текстове в Закона за рибарството и аквакултурите. В момента там изрично е записано, че служителите могат да използват специалните средства при нарушение, но не и редът и условията за прилагането им.

Сега чрез промените при осъществяване на своите правомощия служителите на ИАРА ще имат право да спират пътни превозни средства, да установяват самоличността на лицата и да искат всички документи, свързани с целта на проверката.

Новите текстове им разрешават ползването на превозни средства със специален режим на движение, което означава да не спират при червен светофар, превишаване на скоростта, установена с пътен знак. Позволено им е и да не се съобразяват с организацията на движението, въведена със светофари, пътни знаци и маркировки. Могат да паркират или престояват независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време водачът може да подава само светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина. Всичко това обаче ще бъде позволено само след като подадат сигнал за нарушение към тел. 112.

Според проекта на наредбата служителите на рибната агенция могат да спират превозни средства за проверка със стоп палка, която задължително има светлоотразителна част в червено с надпис ИАРА и пореден номер.

След като бъдат хванати, нарушителите с неустановена самоличност ще бъдат отвеждани принудително в най-близкото поделение на МВР.