От земеделското министерство твърдят обаче, че при същите условия като сегашните в последните 10 г. не е имало нужда от икономии

Жегата и липсата на дъжд пресушават язовирите за напояване драстично в сравнение с предходни години.

За това сигнализираха във вторник от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). И ще ограничават количествата, които се отпускат за фермерите от 7 язовира - “Ястребино”, “Тича”, “Тополница”, “Копринка”, “Жребчево”, “Домлян” и “Пясъчник” (колко вода има в язовирите виж инфографиката).

Екоминистерството дава пример с “Ястребино”, който се използва за питейно-битовото водоснабдяване на Антоново, девет села и град Омуртаг. Язовир “Тича” също се използва за осигуряването на вода за жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

Че има вероятност за ограничения, МОСВ предупреди в началото на годината, а след това и на среща през март Министерство на земеделието и храните и “Напоителни системи”. Тогава ведомството обясни, че язовирите с нисък обем и малък приток ще бъдат с редуцирани количества.

Затова МОСВ очаква да се предприемат мерки за осигуряване на

алтернативни водоизточници,

както и за повишаване ефективността на използваните количества.

От земеделското министерство твърдят, че в предходните около 10 г. при същите условия от екоминистерството са разрешавани всички заявявани количества от язовирите, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и напояване.

“Напоителни системи” били предприели всички възможни действия по възстановяване на каналната си мрежа и намаляване загубите, за да има повече обхванати поливни площи и икономия на вода. Декарите през тази година например били увеличени с 40 хил. Системите за напояване обаче били направени така, че водят началото си от язовирите и поради това дружеството не разполагало с алтернативни източници, а доставя вода до големи площи, твърдят от аграрното ведомство.

“Към момента обемът на яз. “Тича” е с 18 млн. куб. метра повече от 2020 г. Тогава пак е имало обявена много суха година, но поливният сезон премина без нарушения”, посочват от земеделското министерство. В същото време около 18 млн. куб. м била консумацията за целия сезон, така че

не се очаквали нарушения в доставките на вода за пиене и поливане

От екоминистерството обаче обръщат внимание, че според данните на Националния институт по метеорология и хидрология през юли 2024 г. се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата. Това водело и до повишено потребление на вода, а в същото време не се очаквали значителни валежи.

Въпреки това за юли били отчетени нуждите от вода за земеделските култури и отпуснатите обеми са според утвърдения годишен график за условията на много суха година.

Към момента МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, като следи състоянието им на базата на всекидневна информация, постъпваща от дружествата, които ги експлоатират. Исканията за ползване се удовлетворяват приоритетно за питейна вода и земеделски цели, едва след това за промишлени цели и хидроенергетика.

От ведомството обаче се опасяват, че ако продължи тенденцията за малък приток към язовирите и повишен разход на вода, при наличните към момента обеми няма да може да се гарантира водоподаването през тази и следващата година. Заради ниското ниво на язовирите МОСВ ще се стреми да разпределя оставащия ресурс и да отпуска наличните в язовирите водни обеми спрямо годишния график.