Търсенето като инвестиция и използването за направата на фотоволтаици вдигат стойността

Златото може да се похвали със завиден интерес като инвестиция, която спасява парите от инфлацията. Но се оказва, че среброто блести повече - от началото на годината цената му се е качила с над 30%. Това е повече от всички останали благородни метали и борсови индекси по света.

Среброто се търгува за близо 31 долара за унция и това е най-високата цена от 2012 г. При това в ситуация, когато има високи лихвени проценти, намаляваща инфлация, силен фондов пазар и все още растяща световна икономика.

Значителното поскъпване на среброто се обяснява с това, че освен за инвестиция то се

използва и в много индустрии,

защото е добър проводник на електричество. Това го прави ценна суровина за коли на ток, производство на полупроводници, чипове, а също и на фотоволтаични панели.

Промишленото търсене на сребро през 2023 г. е достигнало рекорд и се е увеличило с 64%. През тази година очакванията са да има още 20% нарастване. И тук не се минава без Китай, който има основна роля в потреблението на сребро като най-голям производител на слънчеви панели и като източник на инвестиционно търсене.

Успоредно с това се свиват предлаганите количества от рециклиране, които се очаква да намалеят с 1% през 2024 г. Така търсенето изпреварва предлагането.

В същото време пазарът е по-малък и

ценовите движения на среброто са много по-резки от тези на златото

Има и сезонни тенденции - по-леко движение през лятото и по-голяма волатилност през есента и зимата. Опциите за притежаване на сребро също са ограничени. Освен физическите барове и монети има само няколко налични фонда, чиито акции са вързани със среброто. Но пък те могат да се похвалят с ръст на акциите от 24% през миналата година и с още 11 на сто от началото на 2024-а.

Котировките на среброто занапред ще зависят основно от промишленото търсене. А докато все още няма големи количества, които да дойдат от рециклирани слънчеви панели, не може да се очаква и значително падане на цените.

Благородните метали се радват на засилен интерес като цяло в последните две години заради високата инфлация. Световният пазар през 2023 г. достигна 265,26 млрд. долара. През миналата година в Азиатско-Тихоокеанския регион е бил на стойност 159,16 млрд. долара, което е равно на 60% от световната търговия, сочи анализ на Precedence Research. Европа държи 20 на сто, Северна Америка – 16%, а Латинска Америка – 3 процента.

Златото и среброто традиционно силно се търсят в Китай и Индия. Извън тях в Азия са основните центрове за търговия с благородни метали като Токио, Сингапур и Хонконг.

Благородните метали очертават бляскаво бъдеще за инвеститори,

които са вложили в тях. Според прогнозите на Precedence Research до 2033 г. се очаква световното търсене да достигне 514,06 млрд. долара. Прогнозите са за разместване на пазара - Северна Америка ще играе все по-голяма роля.

Златото остава най-предпочитано и държи 83% от сделките. Общото търсене през 2023 г. е достигнало рекорд от 4899 тона според данни на World Gold Council. Мините за злато са увеличили добива си до 3644 тона.

Централните банки също остават основни играчи и са продължили да увеличават златните си резерви, оставайки само с 45 тона под рекорда от 2022 г. – 1082 тона. Инвестициите в кюлчета и монети обаче имат леко свиване – с 3 процента на годишна база. Все пак годишното потребление на злато в бижутерията се увеличи до 2093 тона главно заради възстановеното търсене в Китай.

А повишаването на цената на златото до над 2314 долара удължава серията от три тримесечни ръста. Но все още не е надминат рекордът от май, когато бе с близо 100 долара по-скъпо.